It's my life

Direktlänk till inlägg 28 maj 2010

Tömkörning

Av Stina - 28 maj 2010 10:36

En av fördelarna med att hästarna går ute dygnet runt är att jag hinner jobba med åtminstone en av dom på morgonen när jag börjar jobbet kl 12.

Tog med mig Vincent till gräshagen för lite tömkörning.

Började jobba honom i skritt med mig bakom, den delen har vi inga problem med.

Spände sedan om och jobbade lite skritt - trav - skritt på volt.

Här tog jag fram mobilkameran och filmade drygt en minut, i slutet kommer ett av hans "ryck" med. Ett litet som jag snart hade kontroll över.


Därefter jobbad vi i trav på "fyrkant" med halvhalter i hörnen, kort trav på kortsidorna och ökat tempo på långsidorna.

Han jobbade på kanonbra och jag tyckte nog vi fick till det riktigt bra !

Sedan ur ingenstans kommer ett tokryck och han släpar med mig över hela hagen sidlänges hoppande och sen börjar han galoppera okontrollerat runt, runt med tvära kast och byte av håll mellan varven.

Det var nära att jag tappade honom, men på nåt vis lyckades jag hänga med och förhindra att han trasslade in sig i tömmarna samtidigt som jag försökte lugna ner honom.

Tillslut får jag in honom på sån liten volt så jag får tag i tränset och då lugnar han sig direkt och blir ståendes flåsande.


Efter att ha kollat på filmen kan jag tänka mig att min placering när jag jobbar honom på volt kan vara en orsak till problemen där, jag står för långt fram och bromsar honom med min placering. Får tänka på att komma mera bakom honom tror jag.

Ska se om jag inte kan få gubben att filma nåndag så jag får se mig själv och hur jag beter mig, kanske kan jag hitta några förklaringar då som jag inte ser själv i nuläget.

Vanligen går jag med honom runt och står inte stilla i mitten som jag gör här pga att jag filmar ska påpekas.



 
 
Ingen bild

Helena

28 maj 2010 13:26

Jag tycker du ska byta tömsättning omgående. fri töm på inner passar bara på mkt välutbildade hästar på töm, du har ingen som helst kontroll på en annan häst, och det vet Vincent.

ta en aachenrem och trä på en stor metallring (tex en sidoring från en grimma). sen sätter du aachenremmen i lägre sidoringen på gjorden. inner töm spänner du från ringen ovanför den ringen, genom bettringen, tillbaks till aachenremmen och igenom ringen på aachenringen till din hand. du får då ett ledande töm som dessutom ger dig en bättre inverkand att kunna forma och ställa hästen, samt även styra :). Utsidans töm är en graman töms fästning, dvs från lägre sidoringen på gjorden, genom bettringen, tillbaks till högsta ringen på gjorden, till din hand.
voila!

 
Ann

Ann

28 maj 2010 18:04

Hi hi lustigt att få en röst på någon som man ändå "pratat" med ett tag!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Stina

28 maj 2010 20:35

Helena : Tack för tips, det ska jag prova.

Ann : Ja =) Och hur kul är det att höra sig själv ? *s*

 
Ingen bild

Helena

28 maj 2010 20:44

Ja prova så ska du se att det blir stor skillnad! Glömde förtydliga att det ska vara en rund ring från grimman, inte den fyrkantiga vid munnen utan sidoringen från käk-delen av grimman) annars löper inte tömmen som den skall.
tror du kommer se skillnaden direkt, du har full stryrkontroll på hästen på ett helt annat sätt, och dessutom kommer de inom ramen och kan arbetas på ett betydligt bättre sätt formmässigt. ser fram emot rapport sen! :)

 
ylle

ylle

28 maj 2010 21:40

Jag tror nog att en mer drivande position kan få honom att explodera ÄNNU mer... han är ju tämligen ung, ibland kan sånt hända...

Skulle nog hellre föreslå tömsättning enligt följande: Innertömmen fäst i gjorden i mellanläge, genom bettringen "inifrån och utåt" och sedan rakt ut till Din hand. Du får en bättre kommunikation med munnen på det sättet pch har ändå bra styrka, det blir indirekt och ganska så hårdhänt och svårreglerat om Du låter tömmen gå gjord-bettring-gjord-hand! Yttertömmen skulle jag ha från bett - till övre gjordringen och sen till handen.... Lycka till nu, har Du inte någon mindre inhägnad plats att vara på där det inte är så katastrofalt om han exploderar???

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

28 maj 2010 21:49

Ylle : Nu kanske jag missförstår dig, men som du nu förklarar är precis så jag har tömmarna.
Inner : från gjord (mellanläge) - genom bettring och till hand.
Ytter : bett - översta ringen - till hand.

Får prova mig fram ang positionen och se om det blir värre med mer drivande sådan.
Kanske ska jag prova att hägna av hagen så jag har en mindre yta att testa på ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

28 maj 2010 21:51

Helena : Kanhända provar jag med Billan redan imorgon om lusten infaller. Jättebra att få tips, jag tackar !!

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

29 maj 2010 14:29

Vad roligt med film:) Tycker det ser bra ut och han är ju otroligt lyhörd för rösten. Är ingen hejare på tömsättningar tyvärr, men placeringen kan nog ha betydelse som du själv säger och något mer stöd i tömmen, men det får du kanske med hjälp av tömsättningen som du fått tips om. Lite mer fart än jag är van vid;)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

29 maj 2010 15:28

Viveca : stödet blir ju inte riktigt densamma när man ( som här på filmen) kör enhandsfattning och filmar med den andra handen =)
Måste få med mig gubben som sagt nåndag och filma "på riktigt" =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

29 maj 2010 23:44

Nej det är inte lätt att filma samtidigt. Tänkte ha gjort det idag men lämnade kameran i stallet. Tror inte det hade blivit någon vidare film. Möjligtvis på en närgången mule;)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

30 maj 2010 07:15

Viveca : Jag tror vi får engagera våra gubbar i filmandet om vi ska få några filmer värda att se *s*

http://billiejean.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards