It's my life

Direktlänk till inlägg 29 maj 2010

Ännu mera tömkörning

Av Stina - 29 maj 2010 12:29

Jag brukar ta tillvara på alla möjliga och omöjliga spännen och bitar när jag kastar grimmor, täcken mm. Bla har jag en hel uppsjö karbinhakar i alla storlekar, men ringarna har jag inte sparat hittils, så det blev till att ha sönder en gammal reservgrimma som hängde i skåpet för att prova tipset ang annan tömsättning som jag fick igår.

Jag hoppas det var så här du menade Helena :


   


Det kändes riktigt bra och jag hade betydligt bättre kontroll på Billan. Hon försökte trixa till det några gånger men hade inte en chans mot mig idag *s* så det blev ett riktigt, riktigt bra pass.

Vi fick till några riktigt bra skänkelvikningar i skritt, voltarbetet gick kanon och mot slutet galoppfattningar.

Störst skillnad märkte jag nästan vid galoppen då hon tidigare dragit iväg och jag inte kunnat kontrollera henne. Idag fick hon fatta galopp och jag kunde bryta som jag ville efter några få galoppsprång !

Det enda jag inte riktigt gillade var att hon krullade ihop sig väldigt mellan varven och gick med nosen nästan mot bringan, kanske jag tar för hårt i henne och behöver träna lite för att få till det ?

Jag ska absolut köra den här tömsättningen fler ggr och prova den även på Vincent.

I vilket fall var det RIKTIGT kul att tömköra idag  och jag ser fram emot att köra ett nytt pass ... och det snart =)


  

 
 
Ingen bild

Helena

29 maj 2010 18:15

Nejmen titta! Här händer det grejer minsann!

Du har tolkat min tömsättning helt korrekt! Nu har din gjord inte lika många alternativ med ringar som min har, utan min har flera ringar närmre där du spänt aachenremmen, så att det går att få en lägre tömsättning om man vill det, vilket ju påverkar formen på hästen en hel del. så det du får hålla i minnet är att med din höga tömsättning så blir det ganska samlande och hästen sätts i en rätt hög form snarare än lite lägre och rundare. Det kan vara därför du upplever att Billan blev lite krullig, men det är lika troligt att hon också bara inte är riktigt van och inte har styrkan, och blev paff över inverkan. De kan bli lite så i början enligt min erfarenhet, men det brukar ge sig. Var noga med när du tömmar nu att du har stödet rejält på ytter precis hela tiden - precis som i ridningen, och att inner hand är mkt mkt lätt (utan att glappa precis som i ridningen förstås), så underlättar du för hästen att komma ur och framåt.
Du skulle också kunna fästa inner töm i samma ring som där du knäppt aachenremmen, för att prova nästa gång och se skillnaden, det blir som sagt lite mera inbjudande och lockar hästen till en rundare och lägre form snarare än att krulla ihop sig för mkt när tömtaget annars leder uppåt väldigt mkt och då blir mkt samlande. Hoppas du fattar vad jag menar - svamlar på : )

din arbetsbild ser väldigt positiv ut, fantastiskt trevligt! Precis i den linje jag haft i åtanke när jag tipsat/tjatat på dig om dressyr arbete på töm osv. Titta bara på hur fint hon använder sina bakben och träder in under sig och är fokuserad och engagerad! Riktigt trevligt att se - toppen! Nu har du helt andra förutsättningar att jobba dem på tror jag, när du också har styrmöjlighet, vilket man som sagt inte har med den andra tömsättningen, och inte heller samma förmåga att kunna forma dem riktigt väl.

Jag ser fram emot fler rapporter och är förstås superglad att mina tips var uppskattade och att du verkar ha nytta av dem?



 
ylle

ylle

29 maj 2010 18:19

Som jag fattade det (kanske fel?) så brukar Du tömköra med innertömmen DIREKT till handen från bettet? Men kanske syntes det dåligt på filmen? När tömmen sitter som på bilderna här så blir Du VÄLDIGT STARK (block o talja nästan) så då får Du vara superkänsligkänslig med handen... (hästen blir lätt benägen att gå underhand och "krulla in" sin hals) - jag tycker nog att den andra tömsättningen, från gjorden via bettringen till handen är tillräckligt stark för att man ska få kontroll över sin häst..? Men du ser ju i praktiken vad som fungerar för er.. (tusen vägar bär till Rom)

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

29 maj 2010 20:28

Ylle: jag håller inte med dig ett enda dugg faktiskt. Jag har tömkört i många år, inklusive utbildat mig i ämnet, gått kurser för bla. Göran Lindstrand från flyinge, och vet att både Anders Eriksson, Bo Jenå osv, arbetar på samma sätt, dvs man anpassar tömsättningen efter hästen vart den är på utbildnings skalan och vad man vill åstadkomma, precis som i ridningen, dvs man kan inte förlita sig på enbart en tömsättning då de är väldigt olika utifrån situation och syfte.

Block och talja är inte mer sant än uppsuttet - det beror på den som tömkör. Det finns inget i den tömsättningen Stina nu provat som är block och talja alls. Snarare är det så att den tömsättning du förespråkar med innertömmen helt fri, enbart hör hemma hos en mkt högt utbildad häst på töm, som har både utbildning, styrka, och framför allt lydnaden, att fungera på den tömsättningen, parat då givetvis med en mkt erfaren tömkörare. samma tömsättning i handen på en mer ordinär tömkörare, och parat med en grön häst, är ekvivalent med dels en säkerhets fråga då man inte har kontroll, men även än mer än det, ganska oproduktivt arbete nedlagt, då hästen sällan kommer till ngt effektivt arbete ö.h.t
så jag tycker du ska tänka om ang. ditt antagande att det är ngn sorts tvingande tömsättning för det är väldigt långt ifrån verkligheten.

 
Ingen bild

Stina

29 maj 2010 20:35

Helena : Jag ska prova att sätta tömmen lägre nästa gång, jag tyckte som sagt hon krullade ihop sig på tok för mkt ibland.
Det gäller att prova sig fram men jag blev som sagt positivt överaskad och fullkomligt ÄLSKAR såna här tips !!
Jag kan bara säga TUSEN TACK ... dom uppskattas och jag har stor nytta av dom =))

Ylle : På filmen jag la in på Vincent har jag spänt innertöm från gjord - bett - hand.
Jag brukar även köra direkt bett - hand, det stämmer.
Jag märkte direkt hur stark jag blev idag och förstår att jag måste vara riktigt försiktig, och hon blev som sagt lite för krullig för mitt tycke.
Jag tänker prova lite olika tömsättningar .. och kanske variera dom för att se vad som passar mig och hästarna bäst ?

 
Ingen bild

anneli

29 maj 2010 21:39

Stina!!! Har du gummisnodd på honom???? Isåfall skulle jag korta det och sätta mellan frambenen så han får komma ner o jobba med ryggen.... Men det är jag det:-))

 
Stina

Stina

29 maj 2010 21:46

Anneli : Jag har en gummisnodd och det händer att jag använder den, fast nu var det längesen och då vid longering.

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

29 maj 2010 22:00

Tömkörning är såå bra träning! Pröva du vad som passar dig och hästarna bäst och kör så, håller med om att tips alltid är bra och testa kan man ju alltid göra.
Har själv tänkt sätta igång Mellis med tömkörning sen.

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

29 maj 2010 22:10

Ann : Ja, och det är ju riktigt kul när det fungerar =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
CJ

CJ

29 maj 2010 23:00

Tömkörning är ovärdeligt och det finns massor med olika sätt att göra det. Testa olika inspänningar och hitta det som passar er bäst. Ett tips och den varianten jag använder är att ha yttertömmen bakom rumpan (min häst är van och inte obekväm med det men var aktsam om du testar på en bakskygg häst) och det hjälper till att få med rumpa/rygg och få hästen mer rakställd på volt. Jag försöker att tömköra mycket rakställt eller ytterställt då jag inte vill belasta för mycket på min "spatthäst". Lycka till med tömkörningen i fortsättningen :-)

/CJ

http://ekbladet.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

30 maj 2010 07:14

CJ : Ska se om jag inte kan få hem bok + DVD för att få lite mer information, kanske ngn kurs vartefter oxå .
Bakom rumpan är en variant jag har sett då och då, oxå värt att prova =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

30 maj 2010 11:25

Som sagt: "många vägar bär till Rom.." och man måste prova sig fram till vad som passar en själv och hästen bäst... och ingen töm (tygel/bett) blir hårdare än handen som håller den... MEN - det kan vara SVÅRT att vara helt mjuk i handen när man själv står på marken och hästen susar runt en.. vilket den naturligtvis inte ska, men det kan hända... har själv varit på clinics med både Anders E och KG Svensson, men aldrig sett dem ha tömsättningen gjord - bett - gjord- hand på innertömmen... men jag påstår ju heller inte att jag sett ALLT under solen..

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

30 maj 2010 15:55

Kul att testa olika knep och hitta fram till vad som passar hästen bäst. Själv har jag inte prövat varken inspänningar eller olika tömsättningar utan kör på klassiskt manér "vanlig" tömkörning. Tycker dock hon formar sig väldigt fint, men har ju inte testat något annat heller. Skulle dock gärna vilja pröva riktigt arbete på töm, mycket jag vill dock;) Kommer nog skaffa Anders Erikssons bok och DVD "Arbete på töm" så småningom, kanske något för dig med:)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

30 maj 2010 21:03

Viveca : Jag har allt kollat in dom ... skatteåterbäring snart, kanske ska lägga dom på det ;)

http://billiejean.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards