It's my life

Direktlänk till inlägg 6 juli 2010

Lilla Mulle

Av Stina - 6 juli 2010 09:27

hälsade mig godmorgon med ett litet gnägg och gav sig i kast med sin frukost med god aptit imorse, vilket jag tolkar som positivt.

Han får nu i det akuta skedet 0,5 kg hö 4 ggr per dag i hönät samt 0,5 dl betfor ( torrmätt ) i mkt vatten 2 ggr per dag så han får i sig sin butta enligt veterinärens rekommendation.

Högivan ska sedan ökas när det akuta skedet är över till  1.5 - 2 kg ts per 100 kg .

Något mer gräs lär det inte bli för hans del iår så det gäller att hitta en lösning på hagproblemet när han väl får gå ut.

Något mjukt underlag ute lär jag inte kunna ordna, men har fått tips om att göra tossor när den dagen kommer som dämpar.


Mycket tankar är det som snurrar i skallen. Har inte fått svar från hans ägare ännu - jag hoppas jag får kontakt med dom under dagen.


Nu ska jag ta och gå ut med Billan som fått vara sällskap inatt och låta Vincent ta hennes plats under dagen.

Visst skulle han kunna stå inne själv, men jag vägrar låta honom ha ont OCH känna sig ensam. Dom andra 3 får turas om så blir det inte så tråkigt för dom ...


  




 
 
Anna

Anna

6 juli 2010 10:03

Usch då....
Ett tips, sätt betforn i massor med vatten (som du gör) och häll sedan av den och skölj betforn, alternativt låt den stå o dra i nytt vatten som du sedan häller av, så att det till slut är helt genomskinligt. Då har du fått bort allt socker, bara fibrerna kvar.

Jag gjorde sockeranalys på mitt hö, det kan vara mycket socker i det som gör att symptomen inte klingar av i längden. Då kan du prova med melassfri lucern som är ett bra fång/ir foder.

Soja är också bra om du har ett okej hö sockermässigt men behöver öka proteinet till exempel.

Glöm inte ta bort saltstenen i det akuta skedet.

Tips på sjukhage, gör en boxhage och fyll med torv, ganska tjockt, som du vattnar och krattar ofta.

kram till er

http://www.coolqh.com

 
Ann

Ann

6 juli 2010 10:23

stackarn... hade du tur och har kvar fjolårshö?

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

6 juli 2010 10:35

Anna : Tack =)
Saltstenen är borta, det där med betforn läste jag faktiskt om igår och börjar göra så ikväll.

Soja läste jag nånstans inte var bra till IR hästar ?? Måste läsa på mer dock, det dyker bara upp mer och mer frågetecken hela tiden.

Ska kolla med gårdsägaren om jag får torva upp nånstans - bra tips !!

Ann : Var och hämtade hö med lägre värden igår istället för det jag hämtade nyligen som nog är för kraftigt.
Fjolårshö rek vet men vad jag förstår är det ett gammalt tankesätt som inte är aktuellt idag.
Däremot näringsvärde och sockervärde i höet är intressant.

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Anna igen

6 juli 2010 10:38

Vill poängtera, och detta därför att en del veterinärer tyvärr inte är up to date vad gäller fång/ir/cushings. Proteinet är inte farligt, däremot sockerhalten! Själv insåg jag efter provtagning att mitt Ir/fångsto mådde mkt bättre på hösilaget med hög kvot och låg sockerhalt snarare än fjolårshö't som låg alldeles för högt i socker. Nu är det skillnad med en överviktig ponny, man kan inte ge ett hö/silage med för högt näringsvärde men det är ENERGIN och SOCKRET/KOLHYDRATERNA som är livsfarligt, inte proteinet. Har massor av bra länkar och forskning om du behöver Stina. Bara hojta till.

 
Ingen bild

Anna igen 2

6 juli 2010 10:41

Soja är ren protein, ingen energi och skonsamt mot magen. Därför ett bra fång/ir foder om man behöver komma upp i protein/kvot.

Tips för hö't, om du är osäker på sockerhalt eller inte får tag på annat -blötlägg det i en timme, hel under vatten. Byt gärna vatten och blötlägg en timme till om du har möjlighet. Mycket socker lakas ur. Så "räddade" jag situationen i vintras när jag behövde få i mitt sto mer strå. Lägg det tex i hönätet och sänk ner i en tunna med vatten o en tyngd på.

 
Stina

Stina

6 juli 2010 10:47

Tack igen Anna.
Det är en djungel av råd och tips och det ena motsäger det andra.
Inte f*n är det lätt!!!
Tar mer än tacksamt emot länkar, skickar medd på FB.
Läser allt jag kommer över just nu och försöker lära mig hur jag ska ta hand om Mulle på bästa sätt !!

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Anna en gång till

6 juli 2010 10:54

Jo jag vet det är omöjligt, läs bara min blogg under vintern som gick så ser du vad jag har krånglat med detta. Men jag har sökt massor med information och provat mig fram, som många andra. Jag har en bra veterinär men en del saker är dom inte uppdaterade på och det är ganska vanligt att man får helt fel råd tyvärr, särskilt vad gäller utfodringen. Men all den nyare forskningen säger samma sak, skickar dig länkar på fb. Du kan också om du orkar läsa igenom fångtråden på bukefalos, många intressanta diskussioner runt just detta och problemen med att inte kunna få klara besked och svar. Flera där med Ir hästar också vilket är lite speciellt.

Sedan får man försöka lyssna på sin häst och sin magkänsla och hitta sin egen bästa väg...

 
Ingen bild

Anna ska snart sluta tjata

6 juli 2010 11:01

Just det ja, en grej till. Att hålla fason på magen är A och O, eftersom problemet börjar där! Det finns en massa dyra magmedel på marknaden men jag är osäker på hur mkt socker dom faktiskt innehåller. I det akuta skedet fick jag probiotika pasta av veterinären och sedan gav jag ½ pkt vanlig bakjäst i betforen ända fram till betet. och ja, mitt sto kan gå på bete fullt ut nu! Fast hon var ett specialfall, ej överviktig och dräktig och förmodligen fick hon fång som konsekvens av IR pga dräktigheten, vilket utlöstes av att hon åt fruset gräs (min teori)
Men min poäng är att magen måste prioriteras 100%, kraschar den kommer fången tillbaka/förvärras och i det akuta skedet är det superviktigt att man håller magen i bra skick eller får den bra om den är dålig nu.

 
Stina

Stina

6 juli 2010 11:06

Tjata på du Anna *s*

Ska återuppta läsandet/forskandet senare idag, nu känner jag mig extremt förvirrad och vill helst bara sätta mig i ett hörn och tjuta ... inte för att det hjälper precis ...
Bah !!

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

6 juli 2010 14:52

Jag håller fullt med Anna om att det är SOCKERHALTEN som är farlig och att fångens orsak måste fastställas, det vanligaste är ju problem från mage/tarm. Att byta foder är ju en fångorsak i sig, men allt sockerhaltigt måste bort!!!!! Fruset gräs = bildar fruktan (inte rädsla alltså utan en sockerart) = mkt farligt och fångframkallande. Men eftersom man inte ens inom veterinärvärlden är överens om fångens orsak, verkan och bot så är det ju inte konstigt om råden haglar... åt olika håll... skorna bör i alla fall tas av. Saltsten bort. Sen finns det en del som menar att stillastående är förkastligt, att man ska ge smärtstillande så att hästen törs röra sig på mjuk mark, vilket lär hjälpa till att rensa ut toxiner ur kroppen....

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

7 juli 2010 01:15

De kan gott turas om tycker jag med:) Men det blir mycket spring för dig, tur att du har semester. Det är alltid svårt när man får många råd och läser motsägelsefulla "fakta" här och var, tycker fortfarande jag blir mer förvirrad när jag söker fakta om eksemen t.ex men det är ju inte så allvaligt som fång och tillåter därmed att man testar lite olika saker.

När hästen i vårt stall fick sitt fånganfall, skodde hovslagaren av honom och gjorde någon speciell verkning. Sedan tejpade de på mjuka underlägg under hela hovarna med silvertejp(tror de köpte något slags golvunderlägg på Bauhaus)för att avlasta hovarna. En liten hage stängslades upp i paddocken som visserligen inte är mjuk, men han hade då sina underlägg. På så vis kunde han vara utomhus utan tillgång till gräs. Nu går han med mask på sig.

Hoppas du får besked från ägaren, måste vara en jättesvår sits du är i när du inte äger honom.

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

7 juli 2010 07:25

Viveca : Mulle ska verkas av i tårna så fort den akuta fasen är över. Tar den diskussionen med min hovslagare på fredag. Han jobbar ju även på hästkliniken och är van vid fånghästar som dom får in myckat av. Honom litar jag helt på !

Funderar på nåt slags tossor som sagt att tejpa fast den dag han får gå ut igen, ska rådfråga hovis även där.

http://billiejean.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards