It's my life

Direktlänk till inlägg 28 maj 2011

Jag är nyfiken på

Av Stina - 28 maj 2011 06:17

om någon har egen erfarenhet av tungfelsbett eller tungfelsgummin ??


Egentligen så skulle jag vilja åtgärda problemet med en tunga som läggs över och inte rikta in mig på "symtomet" om ni förstår vad jag menar.

Att lägga på tungfelsbett eller dra åt nosgrimmor känns mer som om man täcker över problemet som fortfarande finns där i botten.

Om det nu är så att han mixtrar med tungan vid stress så kanske jag ska undvika att stressa upp honom istället ?

Ja, det är ju lättare sagt än gjort - jag vet *s*

Och det kan bli svårt att komma någonstans om jag inte kan pressa honom alls ?!


Samtidigt så finns det en stor risk att han går över igen när det händer och skadar sig och mig ... så ja, av 2 onda ting kanske jag ska åtgärda symtomet just nu ändå för att undvika skador på både mig och häst ?


Det är ju som det här med skarpa bett som jag inte gillar alls och vill undvika med alla medel.

Billan och Vincents mamma var ett tag riktigt otäck att rida ut på, hon drog iväg och det gick liksom knappt att få stopp på henne.

Vi hade några turer som kunde ha slutat riktigt illa och det var då jag köpte in ett skarpt bett för att använda vid dessa tillfällen.

Risken att hon och jag blev skadade var så stor, kände jag, att jag fick välja mellan 2 onda ting.

Efter några månader med det skarpa bettet hade vi kommit tillrätta med det här och jag kunde betsla ner igen och rida tryggt på vanligt tränsbett.


Jag är inte emot att man använder hjälpmedel i form av hjälptyglar, skarpa bett osv osv tillfälligt för att komma tillrätta med problem om det är så att det kan hjälpa.

Jag är däremot emot att man använder dessa slentrianmässigt och inte försöker jobba på grundproblemet !!


Så hur jag än vrider på problemet med tungan och vad jag än väljer att använda för hjälpmedel så är målet att snarast kunna ta bort dom helt !!


Arkivbild

 


 
 
Q med ridtravare i fokus!

Q med ridtravare i fokus!

28 maj 2011 10:23

Med tanke på hur du tänker kring det hela tycker jag att du ska prova faktiskt.Säkerhet måste få komma före i bland även om man kanske inte riktigt själv gillar idén med att maskera problemet för ett tag.

Jag hade en period med Knas där jag var så illa tvungen att betsla upp för bådas säkerhet eftersom det kunde slå slint fullständigt och han skenade hejdlöst kilometer efter kilometer och det handlade om att jag fick lov att se till att ha en nödbroms ifall han fick fnatt.Sedan några år tillbaka rids han dock bara på tränsbett och det är inga som helst problem.
mvh/Q

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

Stina

28 maj 2011 12:35

Säkerhet är viktigt och det finns en gräns för vad jag utsätter mig eller min häst för.

 
kicki

kicki

28 maj 2011 10:27

jag tycker du tänker helt rätt. om tungan över bettet leder till en "panikattack" så är det inte fel att eliminera den knappen tycker jag, och under tiden jobba med de utlösande faktorerna.

ett tungfelsgummi är ju billigt och mjukt, nackdelen med det är väl att en del hästar kan tycka att det blir lite mycket i munnen. dessutom så låser tugfelsgummit upp leden/lederna på bettet, så om hästen inte trivs på raka bett så kanske det inte är någon höjdare? Men vincent gillar väl novabettet?
gummit är ju så billigt så det kostar ju inte mkt att prova =)
Lövbettet däremot är ju tredelat i sin konstrution.
jag har ingen erfarenehet av tungfelsbettet som har två runda plattor, en på var sida (uppåt o nedåt) av bettet.

det var mina tankar det =)
kram

http://kaa.bloggplatsen.se

Stina

28 maj 2011 12:34

Tack för dina input. Ska kolla runt och se vad som finns på marknaden =)

 
sofia

sofia

28 maj 2011 15:42

Hmmm vad var det nu KG Holgersson sa om detta med bett o tunga. Jo, man skulle INTE ha ett bett som är precist i storlek, gärna ett som var "lite för stort" för att kunna reglera och korrigera hästen. Sedan ett vanligt standardbett, du vet ett sånt där klassiskt 2 delat bett med RUNDA ringar. Detta var det skonsammaste och bästa bettet enligt han. Något annat bett behövdes inte. I alla fall om man nu ska tro den gamle erfarne mannen. Detta finns att läsa i Travhästens nycklar (färst dig inte vid att det skulle vara en bok enbart för trav för det är det inte:)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

Stina

28 maj 2011 20:14

2 delat bett använder jag faktiskt inte längre, gjorde det mkt förr, men jag har hört/läst mycket negativt om det så jag har slutat använda det.
Någon mer som har åsikter om 2 delat att dela med sig ?

 
Ingen bild

Helena

28 maj 2011 20:40

Jag kan väl tycka att det gått lite slentrian gällande det tvådelade bettets skam-stämpel så att säga. Att det ska gå upp i gommen och nypa hästen etablerade sig som en universal sanning för 15 år sen och sen har det varit det som gäller punkt slut. Det stämmer ju inte riktigt, särskilt om bettet inte är för långt i munnen, det finns många hästar som gillar tvådelat. det är väl inget jag skulle fundera på för din kille dock. Om han redan har negativa känningar av om bettet skapat obehag under tungan så gud förbjude att ett tvådelat mot all förmodan skulle gå upp i gommen och lägga ved på elden. så nej, jag tycker inte det är så mkt att fundera runt i just den här situationen.
en liten fundering runt det här med att han lägger tungan över osv. Har du väldigt lätta bett? dvs ihåliga metallbett osv? de har ju varit trend rätt länge nu, många år, men med sprenger bettens intåg på marknaden har trenden börjat vända. Tyskarna anser ju dessutom att vi svenskar har fallit lite väl felaktigt för både trenden med lätta smala och framför allt KORTA bett i hästmunnarna : ) det är lite intressant tycker jag, med en motreflektion till alla predikningar som vunnit grund och nästan blivit helt och hållet en nationell sanning hos oss (smala, lätta och korta bett). Jag har senaste året bytt från smalt och ihåligt (läs lätt) tredelat till sprenger tredelat. de är rätt tjocka och runda, och väger tungt. Min häst går väldigt mkt bättre på det, han gillar helt enkelt ett tyngre stadigare tryck i munnen. det är en tanke - kanske värt att prova, framför allt om du ska ha tungfelsgummi, eller bara prova bett och hårdare åtspänd nosgrimma - att bettet ligger tyngre och stadigare med jämnare tryck i munnen på honom? finns att hyra på avantia för 150 kr för 14 dagar. (dras av på priset om du sen väljer att köpa). det finns många olika modeller. hyralternativet är ypperligt då betten är för dyra att chansa med.

Stina

28 maj 2011 20:54

Det där var väldigt intressant Helena !!
Jag satt faktiskt idag och kollade på sprengerbett och undrade vart jag läst/hört att man kunde hyra dom i stan.
Jag ska nog tusan ta och åka in och prova ett sånt, men 2 delat utesluter jag nog ur min "bettsamling" =))

 
Ingen bild

Helena

28 maj 2011 21:25

det slog mig i och med att han fipplar med bettet och krullar under tungan - han kanske inte har lust med det om det ligger tungt och stadigare i munnen tänkte jag.
bettet jag rider på är ett KK Ultra. det är tredelat och anatomiskt utformat så att det svänger sig efter munnen på hästen och skapar ett likartat tryck rakt över, trots tredelade effekten. Min häst har kunnat bli lite fibblig emellanåt och detta funkar super trevligt, det blir mera stöd och inbjudande. (bettet är godkänt för dressyrtävling ska väl tilläggas)Men som sagt,finns flertalet olika modeller så kolla runt lite om du är sugen på att hyrprova!

Stina

29 maj 2011 06:25

just KK ultra är det jag har tittat på faktiskt =)
Hur är storlekarna i sprengerbetten - små eller stora ?

 
sofia

sofia

29 maj 2011 08:24

Det jag hört är ju att det viker sig och körs upp i gommen:/

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

29 maj 2011 09:25

Jag hade aldrig kommit på tanken att bytatill ett tyngre och kompaktare tränsbett på min häst faktiskt om det inte va så att när jag introducerade kandaret så uppvisade han en stor preferens för att ha tungt skrot i munnen : )
Jag upplever storlekarna som helt normala, det minsta som finns är 11,5 och det låg bra på min häst, som har 10,5 när det är fasta ringar (jag har ultrat med rörliga ringar).

Stina

29 maj 2011 18:08

Ok Tack =))

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - Måndag 19 okt 18:54


halva dan och haft det så himla härligt. Tog en skön promenad med Putte ihop med A och Gurra . ...

Av Stina - Lördag 17 okt 14:33


som fyllt år, fick god frukost =)

Av Stina - Fredag 16 okt 11:49


Det fattades en matsked av våra nya bestick, bara 11 stycken i lådan när vi tog upp dom. Ska bli kul att se om det här löser sig smidigt ... ...

Av Stina - Torsdag 15 okt 20:28


Jag tillbringat i scraprummet. Färglagt och gjort kort. Jobbar på denna lilla filur, Kit and Clowder bonusklass oktober, och ska förhoppningsvis bli klar imorgon. ...

Av Stina - Onsdag 14 okt 20:32


på fm, sedan fick jag jaga medicin på lite olika apotek utan att ha någon lycka med mig. På em hämtade jag ut våra nya bestick som kommit, verkligen fina. Kul med lite nytt ! Gubben har jobbat kväll så jag har tillbringat kvällen i scraprummet. Sk...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se