It's my life

Direktlänk till inlägg 10 september 2012

Satt och läste

Av Stina - 10 september 2012 20:59

på om grovfoder och hygieniska analyser och stötte på ett påstående som jag inte hört förut, nämligen att det är skillnad på hösilage i rundbal kontra fyrkantsbal.

Nu menar jag inte formen, den är ganska uppenbar *s*, utan att det är svårare att få hösilaget riktigt packat i rundbalar och att det då finns mer luft i lagren än i en fyrkantsbal.

Det ska då kunna göra att det blir en mer gynnsam miljö för mögelsporer och annat att växa till i än i en hårt pressat fyrkantsbal.

Någon som vet mer om det ?


Arkivbild

 

 
 
Carin

Carin

10 september 2012 22:15

Ren erfarenhet från min sida men en torr hösilage i 4-kants blir ofta möglig snabbare längst in än hade en rundbal blir. Om det beror på hur man öppnar balen eller hur pass ts-halten/jäsprosess har inverkan vet jag inte... Jag hade tur att på min tid med min astmahäst ha tillgång till 40-kg minibalar. Lite dyrare ja, men absolut mer hygieniskt. Fast finns möjlighet till att öppna en hel rundbal (lägger på sidan och skära upp med vass säkrare (ända till kärnan) och ligga i ett rent, luftigt och dammfritt utrymme och användas upp inom 3-5 dagar så hade jag nog valt det.

Kramen

http://caisisen

Stina

11 september 2012 07:29

Vi har stora rundbal hösilage som står på logen som är luftig ( den är helt öppen på ena kortsidan )och ren då vi sopar och städar av varje vecka.
Just nu får vi kasta en del av balarna då hästarna inte hinner äta upp innan det blir dåligt, men det ändrar sig när gräset i hagen tar slut och det blir ngt kallare.
Då gör vi snabbt av med en bal.

 
Anna

Anna

10 september 2012 22:18

Du har helt rätt i att det är svårare att få helt tätt i plasten på en stor rundbal än en liten 4-kantsbal. Pratade med min bonde och höleverantör om detta nyligen och vi ska ta dubbelt så mycket plast nästa år så att det blir helt tätt:D

Angående regntäcket!! Om du redan har ett "vanligt" regntäcke utan hals skulle jag köpa ett med fast hals. Men det är ju jag;) Hi hi!!

Svar:Jag kan varmt rekommendera att skriva en lista och beta av. Går ju lika bra att skriva den på papper eller en almanacka om man inte vill skriva den på bloggen. Huvudsaken att man skriver upp och har lite koll själv:D Jag tror att du kommer att bli nöjd!!

Mvh Anna & Tabasco:)

http://www.anaby.bloggplatsen.se

Stina

11 september 2012 07:32

Jag har fodrat med storbal hösilage av samma leverantör i flera år nu och det är inte många bal som varit dåliga under åren.
Åtminstone inte vad jag kunnat se eller lukta mig till.

 
Ingen bild

Helena

11 september 2012 08:36

finns lite bra läsning Här :)

http://www.ensilagenytt.se/storbal.htm

Stina

11 september 2012 09:18

Det där en bra sida, den har jag lusläst många ggr =)

 
Kicki

Kicki

11 september 2012 08:46

hos oss funkar rundbalarna fint, så länge plasten är hel vill säga! Men det lustiga är att jag senast igår pratade om rundbal kontra fyrkantsbal med Marika, fast då gällande halm. Förra året hade vi enorma 4kants med halm till liggladan. Halmen var okej men kändes inte supertrevlig och extremt hårt pressad. på slutet av säsongen fick vi hem rundbalar och den halmen var helt underbar. Det är helt riktigt (såvitt jag erfar) att en rundbal sällan kan pressas lika hårt som en 4kants och jag tror att båda varianterna har sina för och nackdelar. Men vad man inte ska glömma är ju att vattenhalten i gräset vid pressningen spelar in oxå... ett grövre torrare gräs är svårare att pressa hårt än ett mjukt och blött, ännu en balansgång med för och nackdelar oavsett balform...
På ett ställe jag jobbade köptes det en säsong in små rundbalar...kan de ha vägt 30-40kg kanske. Störttrevligt att hantera i början av säsongen men mitt i vintern var de genomfrusna och ytterligare litet senare hade samtliga tagit smörsyra. (så jäkla äckligt!!!!) På ett annat hade de stora fyrkantsbalar och det var rätt bökigt att hantera de stora kompakta skivorna. Då skar vi upp plasten i ena änden och plockade ut skivorna från den men ibland slöt plasten inte tätt över resten och då kunde det bli fult mellan skivorna. (fördel rundbal där, då man kan rulla av ytterlagret om det blir fult och chansen är god att det är fint efter ett varv eller två)
Nu hos oss så kör vi rundbal ju, och det som fodras i stallet har vi en upprullare för. Balen läggs i en vagga, ett tryck på knappen så rullas balen upp och höt ramlar ner i kärran man ställer framför upprullaren. Mycket bekvämt =) Men vi har ju en hel del fler hästar än du (det var nästan en underdrift hihi) så vi har ju en helt annan åtgång oxå.
Jag tror bestämt att inte mkt av det här svammlet hade med din frågeställning att göra men....jaja ;P

http://kaa.bloggplatsen.se

Stina

11 september 2012 09:20

Intressant svamlande i vilket fall =)

Jag har vid ett par tillfällen använt fyrkantsbal med hösilage och jag gillade det inte utan föredrar mina rundbalar.

 
Anna

Anna

11 september 2012 09:07

Jag har också haft tur med fina balar under årens gång...snart 10 år. Är i princip bara gamla eller förra årets balar som blivit dåliga om man inte hunnit fodra upp dem. Dock hade jag en annan leverantör förra vintern som hade MYCKET grenar med löv i sina balar:S Det var inte bra kan jag säga:S Det slutade med att jag lämnade tillbaka 4 balar pga att ingen av de 4 jag öppnat hade varit bra:( Fick sedan hämta från min "vanliga" leverantör och de balarna var bra:D

Jag har torrt hö som är inplastat pga att jag endast har 1 häst och då tar det ett tag att äta upp 1 bal. Jag öppnar och river ur hela balen på en gång och kollar kvaliten. En del säger att "torra stora plastade höbalar" möglar fortare och en del säger att det inte möglar fortare. Enligt uppgift som är läst på nätet av min höbonde... om inplastning håller torrare hö sig bättre om man lägger på fler lager plast så det blir helt tätt:) Hur det fungerar i praktiken har jag ingen aning om;) Det lär ju visa sig nästa höst när vi provar det:)

Mvh Anna & Tabasco:)

http://www.anaby.bloggplatsen.se

Stina

11 september 2012 09:24

Du har alltså inplastat hö ja, intressant.
Vårat hösilage är torrt, 70 % och det finns ju för och nackdelar med det vad jag förstått.

Har du använt dig av inplastat hö länge ?

 
Anna

Anna

11 september 2012 14:27

Vi är med och hjälper till själva vid höskörden. Så vi gör precis som med "vanligt" torr hö...vändning och torkning...strängläggning...och sedan balning med plast på. Höet får torka mellan 5-7 dagar sammanlagt. Har för mig att det blev 6 dagar i år:) Funkar väldigt bra för oss:D

Jag har använt mig av inplastat hö i 5 år och det är INTE många balar som varit dåliga för mig. Jag är jättenöjd!!! Förutom de balarna (4 st) med grenar och löv i förra vintern. Men det verkade ha sin förklaring och var även från en annan leverantör;)

Mvh Anna & Tabasco:)

http://www.anaby.bloggplatsen.se

Stina

11 september 2012 16:40

Måte vara lite kul att vara med så där och skörda sitt eget hö =)

 
Anna

Anna

11 september 2012 16:55

Det känns jättebra att kunna vara med och skörda höet. Då vet man när det är vänt, rullat och hur länge det har torkat:D SUPERBRA!!!

Mvh Anna & Tabasco:)

http://www.anaby.bloggplatsen.se

Stina

11 september 2012 17:00

Perfekt =)
Jag håller bara koll jag, vallarna jag får silaget från ligger runt stallet =)

 
Viveca

Viveca

12 september 2012 16:43

Det där med foder är en djungel. Tycker att vi har testat det mesta. Det jag tycker har funkat bäst var små balar med torrt hö. Hade även små rundbalar med hösilage. De var väl inplastade och inte så blöta. De var näst bäst:) De små fyrkantsbalarna förra året var så himla blöta så fröken snabbätare hade lös mage nästan hela tiden (om det beror på det?) Hon brukar vara ganska lös på bete men blir bättre på hö/hösilage annars. I år hade ju leverantören glömt av oss så nu har vi stora rundbalar med torrt hö. Hoppas nu vi slipper damm och mögel då det regnade en del när de hade balat dem. Jag har gett dem testportioner och för säkerhets skull fuktat höet med tanke på Vildas luftvägar. Det är dock svårt att göra när det är riktigt kallt. Ja en utläggning när jag väl kommenterar;)
Kram!

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Stina

12 september 2012 17:13

Visst är det en djungel !
Det gäller att hitta bra kvalite till rätt pris, i rätt förpackning av en sort som passar ens hästar - ibland en halv omöjlig ekvation !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards