It's my life

Direktlänk till inlägg 27 juli 2014

F-balans

Av Stina - 27 juli 2014 22:34

är det som gäller nuförtiden i stallet när det kommer till hovar.

Vet du inte vad det är ? Det visste jag inte heller förrens nyligen :

Kopierat från : http://www.traffhovslageri.se/hovslageri/f-balance-22357131


Om F-balans

Mot en absolut balans hos hästen.

Idag finns det två sätt som används för att balansera hoven. Men bara med det ena sättet kan man flytta hästens vikt från den ena sidan in mot hovens balanscentrum. 

Den traditionella metoden

Enligt det traditionella sättet att verka en hov betraktas hoven som en plan rektangel med fyra punkter (två främre sidodelar och två trakter), och ett balanscentrum (hovledens mitt).
Enligt denna metod görs skoplanet vinkelrätt mot benaxeln genom att man söker rätt lutning med raspen. Eller så använder man ett hjälpmedel kallad T-square, där man tar en rak linje från baksida skenben, kota och ner mot ballarna. Därefter en vinkelrät linje från den ut mot hovsidorna för att få ett rakt plan mot hoven som man sedan verkar efter (benaxeln).
På ben med korrekt benställning fungerar den traditionella metoden utan att hovens normala struktur förändras. 
Men om det finns någon lateromedial obalans, eller om den ena sidan av hoven bär upp en större del av hästens vikt än den andra påverkar denna metod hovens normala struktur utan att uppnå balans och ger dessutom upphov till överbelastade punkter längs med hela benet.

Den nya metoden med F-balans

F-balansen tar hänsyn till hovens flexibilitet i förhållande till överrullningspunkten i tån och de bärande punkterna i båda trakterna, vilket skapar en triangel.
Balanscentrum är fortfarande i hovledens mitt. Hovens vertikala flexibilitet utgör basen i den nya metoden (F-balans) som betraktar hovkapseln som ett triangulärt plan istället för rektangulärt. Alla förändringar av den ena hovens F-balans, oavsett hur små de är, förstör den harmoni som måste finnas mellan hästens fyra ben. När hästens fyra ben är helt balanserade lateromedialt sett är även hästens kropp balanserad. 
Denna balans blir en ABSOLUT KROPPSLIG BALANS. 

Alla hästar har en F-balans, den finns i alla hovar, vare sig hoven är skadad eller frisk. Hovslagaren måste vid verkning respektera och ta hänsyn till den för att ge häsen kroppslig balans.

Hovslagaren ska sträva efter att vid varje skoning bevara och återskapa hovens lateromediala balans, genom att försöka sträva efter att få hästens vikt att bäras upp av balanscentret. F-balans reglerar fördelningen av hästens kroppsvikt på var och en av hovarna och över de fyra hovarna som helhet. Därmed fungerar varje hov som en oberoende enhet och samtidigt som ett komplement till de andra hovarna. 

Orsaker till att hovens F-balans förändras.
 

  1. Defekter i hästens egen hovform. I sådana fall balanseras hoven genom att hovens STABILISERAS.
  2. Skillnader i trakternas höjd, antingen på grund av slarv från hovslagarens sida eller av naturligt slitage. I dessa fall balanseras hoven genom att defekten KORRIGERAS.


Hur man verkar hoven för att bevara och återskapa hovens F-balans

  1. Den naturliga punkten för verkning av trakterna. Båda takterna måste vara LIKA HÖGA.
  2. Den naturliga gränsen för verkning av hovväggen. Man låter det som hör till hästen VARA och tar bort det som VUXIT.


Konsekvenser av en obalans

Vänster bakben skjuter bakdelen mot det andra benet på grund av att den mediala(inre) trakten på vänster hov är för hög. Höger ben måste kompensera detta, vilket leder till att de övre delarna i kroppen ansträngs och dras ihop. Framdelen hamnar snett i förhållande till bakdelen och ryggraden vrids, vilket ger upphov till smärta. Hästen lider av att kroppen är i obalans.
Smärtans omfattning beror på hur obalanserad hästen är. Men vid alla fall av obalans, oavsett hur omfattande den är, ansträngs kroppen och drabbas av muskelsammandragningar, som leder till att hästen inte kan prestera sitt bästa.

Vid verkning av hoven där man tar hänsyn till F-balansen gäller följande:
 

  1. Hästens naturliga form förändras aldrig och man försöker inte motarbeta morfologiska brister som hör till hästen och som är naturliga, eftesom man tar hänsyn till den information som hoven ger.
  2. Man avslutar ett plan som är vinkelrätt mot benaxeln, men först efter att man förflyttat hästens vikt mot mitten om man har att göra med en obalans.
  3. Man får ner obalansen till noll och fixerar sedan med en styv sko. Om man inte får rätt balans kommer den styva skon att fixera hoven sådan som den är. Balansen är då inte lika med noll och den ena sidan av hoven kommer alltid att bära upp en större del av vikten.
  4. Man unviker friktion och skador mellan benen och de skador som följer. Man kan stabilisera avvikelser orsakade av felaktig benställning, korrigera felställningar hos föl samt korrigera avvikelser i hoven oavsett hur gammal hästen är. Allt detta görs utan att man förändrar hovens anatomi, samtidigt som man respekterar hästens natur och eventuella avvikelser. Användandet av terapeutiska beslag minskas.
  5. Varje hov balanseras för sig för att hästen på så sätt ska få en absolut kroppslig balans. Punkter med överbelastning försvinner och man kan förebygga olika typer av skador.


F-balans

Genom att man tar hänsyn till hovens vertikala FLEXIBILITET kan man förflytta hästens vikt från hovens sidor mot balanscentret.

När hästen har en absolut kroppslig balans förbättras dess fysiska och mentala hälsa avsevärt. 
Hästen kan prestera sitt bästa utan att kroppen skadas. 
 

 
 
förspel

förspel

27 juli 2014 23:07

kram på dig stina! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den via facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli :-) Du uttrycker dig på ett väldigt unikt sätt.

Fortsätt skriva! Kram <3

/Lina

http://förspel.se

Stina

27 juli 2014 23:11

Tack, det var snällt skrivet =)

 
Nina

Nina

28 juli 2014 01:09

Jag har hört om det där "nya" av Rogers fru. Det verkar ju jättebra! Är det så din nya hovslagare arbetar?

http://stallskogalund. se

Stina

28 juli 2014 11:07

Ja, det stämmer =)

 
Agneta

Agneta

28 juli 2014 09:56

Det är en vetenskap med hovar. Själv kan jag inget, men vi har ju bästa hovslagaren, Roger!

http://angdalen.blogg.se

Stina

28 juli 2014 11:06

Ja, det gäller att ha en bra hovslagare och dom verkar inte växa på träd !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - Söndag 19 sept 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Av Stina - 19 oktober 2020 18:54


halva dan och haft det så himla härligt. Tog en skön promenad med Putte ihop med A och Gurra . ...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se