It's my life

Direktlänk till inlägg 12 februari 2010

Avmaskning

Av Stina - 12 februari 2010 20:56

Som sagt vart hästarna vaccinerade under dagen utan problem, Ebba ryckte till lite bara och dom andra stod och sov =)

Passade på att få utskrivet avmaskningsmedel till Ebba på en gång.

Hade en liten diskussion med vet angående detta med avmaskning.

Enligt vet skulle Ebba avmaskas var åttonde vecka hela säsongen pga hennes ålder oavsett vad träckprov visade, vilket jag tycker låter lite märkligt.

Nu är väl risken stor att proverna visar att avmaskning behövs, men OM så inte är fallet tycker jag det låter knepigt att avmaska ändå bara för att ...

Det måste väl vara bättre att avvakta då och ta prover senare igen ?? Eller tänker jag helt fel ??


Till sist lägger jag in en länk till Linda och Chocco's blogg, där Linda delar med sig av sin syn på bett och nosgrimmor och vikten av att variera mellan dom olika sorterna.

Jag varierar träns, bett och nosgrimmor på hästarna med ett par dagars mellanrum för att undvika tryck och skav.

Jag tror även på att variera sadlar om man har möjlighet till det, Billan har 2 stycken jag byter mellan och förhoppningsvis har jag snart råd att köpa en andra till Vincent med.

Gå gärna in på Linda's blogg och läs hennes inlägg :

http://tralopp.bloggagratis.se/2010/02/10/2523748-hasttandvard-och-bett-tillpassning/



 
 
Viveca

Viveca

13 februari 2010 00:51

Duktiga små kusar:)
Nu har jag letat efter infon jag fick till träckprovet, för att kolla om det står något särskilt om unghästar, men hittar inte pappren? Är det kanske spolmasken veterinären är orolig för?
Eller:
I grundanalysen ingår inte alla maskar och vissa kan vara svåra att upptäcka på vintern.

Gå in här http://www.maskkontroll.se/

Här en väldigt bra broschyr av jordbruksverket:

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/JO07_18.pdf

Konstigt att du inte kunde ta prov först och avmaska sedan? Hoppas inte vet. är köpt av avmaskningsföretaget;)

Vilda hade 0 på allt som analyserades, men jag har hittat en styngflugelarv i bajset. Det gjorde jag även året innan och avmaskade då. Men nu gjorde jag det inte eftersom det inte är hästens egen parasit och därmed ovanligt att de blir sjuka av den. I sommar tänker jag dock ta bort flugäggen ordentligt från benen på henne.

Bra tips på Linda och Choccos blogg:) Jag är lite dålig på att variera förutom sadlar då, kanske för att jag blir så glad när vi äntligen hittar något som funkar, bättring utlovas! Å andra sidan jobbar vi inte alltid med träns eller bett överhuvudtaget.

Lycka till med maskarna (tänk om provet visar 0, vad säger vet då?)!

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

13 februari 2010 07:39

Jag roade mig med att skrapa styngflugeägg dagligen från hästarna i somras för att minska smittan, och avmaskade inte pga den smittan.
Jag har senaste 2 åren tagit träckprov och avmaskat därefter, och tycker inte det känns ok att avmaska var åttonde vecka en hel säsong bara för att ...
Tack för länktipsen ! Ska läsa igenom ordentligt under dagen !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

13 februari 2010 09:24

Hej! Kom på att jag har en kolla masken låda liggandes ska skicka in ett prov på mitt sto. Hon blir så jäklarns mager på vintrarna. Både förra året och i år. Hon har visserligen inte haft mask förr men det kan vara värt att kolla. Å andra sidan kanske hon bara tillhör dem som behöver extra extra extra mat på vintern. Hon är ju ändå 21 år.

Näe något gym blev man inte sugen på efter den sedeslärande historien på min sida ;)

Kul att läsa om fölningen. Jag vakade i maj och det var den kallaste maj på många år. Slutet av april var jättefint så det kändes så bra att mitt sto skulle få föla utomhus. Sen började det ösregna. Usch. Men Freya verkar vara en tålig tös - hon växer snart om sin mamma och då fyller hon två år i år.

Ha det gott i snön

http://www.nissebus.bloggagratis.se

 
Sarah

Sarah

13 februari 2010 10:42

Jag vet inte alls hur det är md hästar och så men jag anser lite som så att om man avmaskar bara för att hela tiden så blir dom väl resistenta mot avmaskningen?? Så tänker jag med kissar och hundar iaf.. Jag avsmaskar oftast bara när jag ser att det behövs!!
Åhh vill så gärna hälsa på hos er och se hästarna :)
KRam

http://onlymeandmyself.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

13 februari 2010 12:40

Gitte : det kan väl vara bra att kolla en extra gång, undrar om jag inte läst nånstans att hästarna förlorar sin motståndskraft mot maskangrepp när dom blir äldre ?

Sarah: finns det inte typ "kolla masken" lådor även för katter och hundar ?
Hos mig springer ju katterna och hunden fritt, äter hästbajs mm så jag har hittills avmaskat varje år. Smittorisken är så stor anser jag. Men ska nog kolla upp om man inte kan ta prover på dom oxå ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

13 februari 2010 12:42

Sarah : du är mer än välkommen att hälsa på om du får min bror att åka åt där här hållet vill säga *s*
Annars får du komma utan honom !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Sarah

13 februari 2010 21:57

Har´faktiskt ingen aning om det finns någon sån låda,men det borde det väl göra egentligen. Du får kolla upp det :) Är ju skillnad helt klart när vovvarna och katterna kan springa fritt som hos dig. Men är det skillnad på hästar och sen katter/hundar när det gäller vaccinering och avmaskning med mera??

Haha jaaa,ska försöka att få iväg honom för att hälsa på dig :) Han är lite uppstressad nu över bygget med huset och så. Lite svårt att få iväg honom men ska försöka :) Som sagt annars får jag komma själv *ler* ..

 
Ingen bild

CoolAnna

13 februari 2010 23:57

Vilken vet var det??? Urkorkat att maska om det inte behövs, enligt träckprov. Jag träckprovar alla mina (typ ca 10 st) varje vår samt när det kommer någon ny häst eller om jag misstänker något under övriga året. Finns ingen anledning att maska om provet säger nej, men oftast gör det inte det på unghästar. De allra flesta unghästar som haft full morståndskraft (dvs ej näringsbrist eller dålig utveckling, sjukdom osv) blir immuna och gör sig av med spolmasken runt 6 mån ålder men vissa blir infekterade -har haft en sådan som inte var så väl omhändertagen innan den kom hit som 19 månaders, men det syns direkt på träckprov.
När en av mina hästar fick fång nu i vinter så avråddes jag från att avmaska den, och min veterinär (som är uppdaterad på parasiterna) sa att det inte är nödvändigt att avmaska varje år för styngfluga heller om man träckprovar årligen. Innan avmaskade jag alltid mot styngfluga på alla oavsett om någon nollat på träckprov eftersom jag alltid har ägg på benen här.

Avmaskning gör man i första hand för markernas skull, inte för hästarna. Hästarna klarar ett ganska högt parasittryck utan problem. Undantaget unghästar och hästar som är nedsatta och har blivit kraftigt infekterade.

Man kan ta prover under vintern men vissa stadier av mask ligger i dvala då så på våren är bättre, sedan kan man ju gärna ta på hösten också om man vill men jag tar varje vår.

Kram på dig.

Du kan träckprova hund o katt också.

 
Stina

Stina

14 februari 2010 06:31

Sarah : huset, ja - jag förstår att han är lite lagom stressad för närvarande ! Men fint blir det =)
Väntar tills det är klart innan jag åker ner och kollar - tycker det känns döjobbigt att inte "mitt" gamla hus är kvar =(

Anna : En av distriktarna var det som var ute, vill inte lägga ut namn och "hänga ut" henne.
Hon var så stressad att jag inte kunde ta en ordentlig diskussion och fråga vad hon egentligen menade, fast jag antar att hon inte var helt uppdaterad på maskfrågor.
Jag tänker avmaska nu mot spolmask bla eftersom jag inte vet hur hon blivit avmaskad som liten och med tanke på att hon flyttat ett par ggr = jag tänker mig att hon troligen råkat ut för en del smitta.
Jag tar träckprov till våren sedan, att jag inte gör det nu är pga, som du skriver, att många maskar ligger i dvala och inte kommer att ses på ett ev träckprov.
Men jag tänker då inte fortsätta avmaska hela säsongen utan att jag vet att det behövs !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
anonym81

anonym81

14 februari 2010 07:08

hej...
Fin sida du har. Tror o ckså på att det är viktigt att variera sadlar på hästarna. Angående träckprovet. Tycker också att det är lite märkligt att avmaska bara därför att, men på äldre hästar har jag för mig att vetrinären sa till mig att hästar kan förlora sin motståndskraft mot maskangrepp när dom blir äldre. Jag hade en häst som blev 25 år. Men ändå låter det lite märkligt att dem inte tog prover på din häst först och sedan rekomenderar detta. Fast nu kan jag inte riktigt historien i detta fall heller, i övrigt tycker jag att man ska avmaska bara när det är nödvändigt.
som sagt fin sida. Och bra länktips..
Ha en trevlig alla hjärtans dag.

http://anonym81.bloggagratis.se

 
Stina

Stina

14 februari 2010 07:17

anonym81 : Tack =)
Det är väl främst unga, gamla och nedsatta hästar som drabbas av maskangrepp och bör kollas lite extra.
Ha en trevlig dag själv i kärlekens tecken ;)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Sarah

Sarah

14 februari 2010 09:22

Förstår det, är ju en massa minnen med mera som är borta nu :( .. Totte kommer på saker hela tiden som är borta som han saknar... Jaaa som sagt lite lagom stressad är han, som du säkert vet vill han ju ha full kontroll också ;)...
Men jag tror det kommer att bli ett jätte fint litet hus, visserligen mkt som försvunit med det gamla och jag kan inte ens ana hur det känns att det är borta!!
Försöker få Totte att tänka som så att ett nytt hus-ett nytt liv... Att han får göra sina egna minnen och göra huset personligt på sitt sätt..

KRam

http://onlymeandmyself.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards