It's my life

Direktlänk till inlägg 19 mars 2010

Hästar och trafik

Av Stina - 19 mars 2010 16:18

Häromdan när jag stod med bilen och väntade på dottern som varit och lekt med en kompis såg jag en tjej komma ledandes sin häst på vägen mot ridhuset.

Det är en 70 väg som inte är speciellt bred och där det kör en hel del tung trafik.

Jag antar att tjejjen kom från "nya" stallet och jag tror inte dom har något val just nu om dom ska till ridhuset, utan måste gå längs med vägen. Jag hoppas att stallägaren ordnar en ridväg så fort som möjligt åt dom längs med åkrarna så dom slipper gå där och utsätta sig och sina hästar för dom risker det medför...


Tjejjen den dan med sin häst  blir omkörd av traktor med vagn. Från stället jag stod på såg det då inte ut som om traktorn saktade ner något närmvärt utan fortsatte förbi i samma fart ...

Det gick bra, det såg ut som om hästen stelnade till och steppade lite men inte mer än så.

Strax efter kommer en långtradare med släp som inte heller har tänkt sig dra ner på hastigheten !!

Tjejjen var då så nära avtagsvägen så hon kunde springa med sin häst och vika in där innan lastbilen hann fram till dom ...


Hur tänker man som förare när man utsätter andra för den risk det medför att köra om/möta häst och människa i en fart där man inte har en chans att stanna/bromsa in om hästen blir rädd ?

Tänker man på att man kanske inte bara kör på en häst, utan att människan kan bli avkastad eller omkulldragen så den hamnar under bilen/traktorn ?

Kör man personbil, tänker man på vad som kan hända om man får 600 kg häst upp på motorhuven ?


På em samma dag var jag och handlade och på vägen hem ser jag att det är en häst med ryttare på samma väg, troligen på väg till ridhuset.

Bilen framför mig blåser om i 70 utan att registrera att det är ett stort levande djur med människa framför dom ...

Jag saktar naturligtsvis ner, håller åt mig så gott jag kan och "kryper" förbi.

Inte för att jag får något tack eller så av ryttaren ... vilket jag tycker vi hästfolk är otroligt dåliga på !!!

Jag vinkar, ler och tackar alla som visar mig hänsyn när jag är ute med mina hästar. Jag försöker oxå visa hänsyn mot bilisterna genom att ge tecken om att det är ok att köra om om det är en tveksam förare, be dom stanna om jag har en orolig häst och hålla mig på min sida av vägen.

Men framför allt tacka, le och vara trevlig !!


Jag kan ibland förstå att bilister blir irriterade på hästfolk, jag kan faktiskt det !

Vi rider 2 och 2 i bredd, ser ofta allmänt sura ut och är dåliga på att tacka.

Vi måste faktiskt också visa hänsyn och underlätta i trafiken, precis som alla andra !


Jag vet oxå att många retar sig på att hästarna skiter på vägarna och vi inte bryr oss det minsta om det ... vare sig det är på en större väg, gångstråk eller tom på andras gårdsplaner !!

Jag erkänner, det kan reta mig till vansinne oxå !

Varför inte hoppa av och sparka undan i diket ?

Jag gör faktiskt det - hoppar av och sparkar undan eller återkommer och tar bort det senare ... hur gör ni ?


  


 
 
Ann

Ann

19 mars 2010 18:47

Tidigare hoppad jag alltid av och sparkade undan skiten men när jag väntade barn så fick jag kraftig foglossning som jag fått bekräftat har blivit kronisk... förskjutiningar, pålagringar och förkalkning på bägge fogarna i bäckenet, mest höger. Så nu har jag svårt att komma upp utan pall (ja vet... tant varning...) så hoppar jag av kommer jag inte upp igen. Men jag rider sällan på sådana vägar och försöker då gå åt sidan.
Och det där med att tacka bilister... håller med att hästfolk kan vara dåliga på det, men jag hälsar/tackar om det går.
Härlig bild förresten!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

19 mars 2010 19:04

Vet du att jag kan skriva under på vartenda ord du skriver här! Jag håller HELT med. Det är helt sjukt och jag fattar inte hur vissa bilister tänker. Jag tycker såhär:

Har man en trafik säker häst (dvs så trafik säker som ett levande flyktdjur ngnsin kan vara), så har man rättigheter att vistas bland trafik på ett säkert sätt, utan att bli missbehandlad av bilister som stryker förbi hästen, tutar och gudarna vet vad. som du säger - förstår de att de blir fällda för vårdslöshet i traffiken om de orsakar en olycka, och som du säger - hur skadade de själva kan bli? Jag tror inte det.

jag tycker INTE att man har på vägarna att göra med en häst man VET inte är trafik säker. då är man själv ngn som utsätter sig själv och framför allt andra för fara.

det är ömsesidig respekt som gäller. och trevligt bemötande från bägge sidor.
sen är det nog allmänt så att bilister som är icke hästmänniskor, har svårt att förstå hur hästar fungerar. jag råkar lika ofta ut för bilister som i all välmening, ligger och kryper i 20 km/timman i arslet på hästen, istället för att lugnt köra om och få det överstökat. sånt irriterar mig. jag brukar vifta förbi dem, och sen tacka.

gör även som du - tackar och vinkar alltid vänligt, vid vettigt bemötande.

 
Stina

Stina

19 mars 2010 21:21

Ann : Här har du en tant till, pallen är min bästa vän *s*
Förstår att det är svårt att få undan efter hästen om man inte kommer upp ... har man tur kan man ju styra rumpan på hästen och få den att lätta på trycket i diket direkt =)

Helena : Krypkörare har jag oxå mött, gör som du - vinkar förbi och tackar ... dom gör ju det som sagt i välmening fast det inte direkt uppskattas !
Ömsesidig respekt .. att det ska vara så svårt ibland ! ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Pernilla

Pernilla

19 mars 2010 23:31

Jag håller också med. Fast jag är så sällan på trafikerade vägar med hästarna. I det förra stallet däremot blev det lite mer men jag upplever det som att folk är ganska så sjyssta - fast vi kanske hade tur.
Däremot har jag precis som Ann, jättesvårt att komma upp igen (jag använder ALLTID pall) men om jag vet att jag är på sånt ställe där folk kan ta illa upp så hoppar jag av, sparkar undan och sedan får jag väl leda hästen tills jag hittar en sten - inte så mycket mer med det.

http://hastliv.blogspot.com

 
Stina

Stina

20 mars 2010 06:34

Pernilla : Jag önskar att jag inte behövde befinna mig på trafikerade vägar alls, tyvärr är det ett måste vart jag än ska rida. Vi leder ju även till och från hage på trafikerad väg =(

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

20 mars 2010 14:43

Håller med dig Stina.
Än så länge har inte Vilda bajsat på vägen hon brukar vänta tills hon är i hagen eller boxen. (väluppfostrad;)) Det beror kanske på hur långa ridturer man tar. Under den två timmar långa tömkörningspromenade bajsade hon, men då i skogen:) Men har jag bomsadeln så kommer jag kliva av. Med den bomlösa får jag väl fösa ut henne i diket eller återkomma till bajshögen snarast;)

När det gäller krypkörning så brukar jag krypa om jag har häst och ryttare på väg åt samma håll som jag, tills de kan flytta sig åt sidan eller vinkar förbi mig. Detta eftersom jag inte vet hur trafiksäker hästen är. När jag får möte kan jag direkt få ögonkontakt och det är då lättare att läsa av både hästen och den som sitter på.

Även om man inte ska vistas i trafik med en häst som inte är trafiksäker så måste man ju faktiskt börja någonstans för att de ska bli just trafiksäkra:)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

20 mars 2010 15:30

Viveca : Vilda är en dam =)
Billan är likadan, bajsar nästan aldrig vid ridning/arbete. Vincent däremot är en riktig gödselspridare !!

När det gäller ej trafiksäkra hästar ute på vägarna så håller jag med dig där Viveca.
Hur skulle jag annars ha fått Billan trafiksäker om hon inte fått vara i trafiken ?
Däremot tränade jag så ofta jag kunde med sambon som trafik och hoppade av ett tag när hon var som värst.
Kanske ska man tänka på att inte ge sig ut på vägar med mkt trafik om man vet att hästen inte är säker, och göra sitt bästa för att undvika problem ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

20 mars 2010 21:46

Ja där har ni en poäng, Viveca och Stina, HUR ska man träna en häst att bli trafiksäker om man inte kan ta det ut i trafiken... hmmm... men jag håller allt med om att många bilister är otroligt hänsynslösa, antingen fattar de inte att det är ett djur de möter/kör om, eller också (hemska tanke) så BRYR de sig inte.... håller också med om att ryttare måste visa hänsyn och lära sig tacka, vänlighet håller längst.
Gillar inte ryttare som rider på trafikerade vägar i mörker utan reflexer, de äventyrar ju allas liv!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Carola

Carola

21 mars 2010 14:12

Långtradare och bilar i i full fart är läskigt!! Men riktigt läskigt är det att möta dom bilar som stannar och stänger av bilen :o
Dom nötterna startar bilen precis när man ridit förbi!! Tjihoo!!? Kompisens mamma var livrädd för hästar och körde den varianten jämt fast vi sa åt henne att det är farligare än att köra sakta förbi!

http://theiami.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

21 mars 2010 15:51

Ylle : ja att rida ut utan reflexer i mörker/skymning är ju helt otroligt korkat !! Verkar tyvärr finnas en hel del korkade människor dessutom =(

carola : Är det för att komma undan ansvarsfrågan vid en ev olycka, eller ?
Har faktiskt aldrig varit med om att någon stannat och stängt av bilen, mer än traktor och lastbilschaufförer när jag haft livrädd häst, och då var jag MER än tacksam !!

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

21 mars 2010 19:20

Ja jag är väl en bitch,men ang. icke trafik säker häst i trafiken så tycker jag att man får öva på annat sätt, än på okända bilister och trafikanter till att börja med. Hästen kommer INTE bli trafik säker för att den rids på allmän väg och man hoppas på det bästa liksom..... har man checkat av hästen på egen hand, och kanske låtit ngn öva sig på att köra förbi, sett hästens reaktioner osv och bedömt att det inte blir total kajko, så självklart, ja då kanske man kan "öva" den på en glestrafikerad allmän väg, men annars INTE säger jag. då får man lägga grunden på annat sätt. Man utsätter ju faktiskt inte bara sig själv och sin häst för fara utan kan bli vållande till annans död eller skada, om man medvetet ger sig ut i allmän trafik med en icke trafik säker häst. det skulle jag ALDRIG göra.

 
Stina

Stina

22 mars 2010 00:00

Helena : Allt beror väl på vart man sätter gränsen för när en häst är trafiksäker ?
Ta Vincent tex, jag rider honom på allmän väg. Han är tränad med min sambo som trafik utan problem + att vi ofta promenerat i trafiken. Han reagerar inte alls då.
När han rids spänner han sig och kan steppa lite ibland, men oftast reagerar han inte alls. Jag anser honom INTE trafiksäker ännu, men trots det anser jag honom så pass ok så jag rider på trafikerad väg.
Hur skulle du göra för att gå tillväga för att träna honom då om man nu inte ska vara i den allmänna trafiken ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

22 mars 2010 10:42

Jag hade en ganska nervös trakhener för många herrans år sedan. För att komma någonstans så var jag TVUNGEN att rida en bit på asfaltsvägen. Jag noterade att om jag försökte maka mig helt åt sidan så vrålade bilarna hutlöst förbi, men om jag istället red ut i körbanan och dessutom lade till en skänkel så att hästen steppade litet (inte så svårt med den hästen!) -ja då saktade bilarna in och körde förbi i mer vettig fart.. de var väl rädda om lacken hi hi - nu räknas ju en ryttare på häst som ett slags "fordon" så man ska väl ha rätt att ta plats på vägen??? Samma sak när jag kör, då går jag på körbanan och inte nere i diket, ingen hjälper mig om vagnen välter...

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
sofia

sofia

22 mars 2010 14:29

Varför ska man måsta tacka egentligen för att man har häst. Jag sitter inte o tackar hela tiden när jag kör bil!

Jag tycker det hör till vett o etikett att man saktar ner när man möter en häst.

Sedan har jag fått erfara själv som bilförare hur dåligt hästar syns om de inte har reflexer ÄVEN dagtid!!

Jag tycker man borde både som hästägare se till att synas ute i trafiken men ÄVEN som bilist ha lite vett att sakta ner och köra i sådan hastighet att man har chans att stanna OM hästen bryter ut framför bilen...........

Bara lite tankar från mig:)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

22 mars 2010 17:54

Sofia : Jag tackar även som bilist när mina medtrafikanter underlättar för mig, långsamtgående fordon som underlättar omkörning, när jag i rusningstrafik får hjälp att ta mig ut/in nånstans osv . Det hör väl oxå till vett och etikett ??

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
sofia

sofia

22 mars 2010 18:40

A ok då;)
Det kan väl hända att man inte ska vara så enkelspårig och visst tackar jag bilister mellan varven själv:)

Men ibland tycker jag det känns som att man "ber om ursäkt" för att man måste åka/rida en bit på vägen.........det jag menar är att man bör visa varandra hänsyn oavsett vilket fordon man framför:)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

22 mars 2010 19:29

Sofia : då är vi överens, ömsesidig respekt och hänsyn är precis vad jag vill åt =)
Jag förstår vad du menar med att "be om ursäkt" och det var inte alls det jag var ute efter, vi har oxå rätt att vistas på vägarna !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Isabelle

26 maj 2010 11:25

Bra att du tar upp det här. Jag är så arg så jag kokar när jag tänker på bilister och hästar. Jag har kollat upp mkt om det här med häst trafiklagen. Tar kontakt med kommunen så dem sätter upp skyltar, pratar m trafikskolor så dem berättar mer om det här med ridning i trafiken. Jag har råkat riktigt illa ut ett par ggr. Sett mpnga som råkat illa ut och det gör mig vanisinnig1 När en gående kommer kör ju alla ut på andra vägabanan. Men är det en häst så smeker dem den?? Just nu eftersom jag alltid har massa osäkra hästar rider jag mitt i VÄGEN gör det helt omöjligt för en bil att passera utan att köra om mig. Utan det är jag på hästen som bestämmer när det är OK att köra om! Sen tackar jag otroligt mkt givetvis när jag väl flyttat mig. För göra ett tecken när man rider unghäst förstår ju ingen bilist sig på heller, oftast hälsar dem tillbaks bara. Prata med alla ni känner om det här, en urgammal lag sedan hästar och bilar uppfanns tsm så är bilägaren skyldig att stå för allt! Ryttaren går helt fri! TOM om bilen står pakerad och föraren är på annan ort. Är det dem som får stå för det!
Tack för du tar upp det!
//Isabelle

 
Stina

Stina

26 maj 2010 13:06

Isabelle : Det skulle behöva pratas mycket mer om det här på tex körskolor, jag håller med.
Tror heller inte det är många som vet att det är bilisten som ligger risigt till när olyckan är framme.

http://billiejean.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards