It's my life

Direktlänk till inlägg 29 april 2010

Bitmärken

Av Stina - 29 april 2010 07:27

Vincent saknar sin syster i hagen när hon nu håller kamratens häst sällskap.

När inte syrran finns där att busa med så får Ebba lite för mycket uppmärksamhet och har fått 2 stora bitmärken på hals och rumpa.

Det är inte så lätt att försvara sig när man är liten =(


Igår var det fint väder - dvs inga täcken - så Vincent släpptes ihop med Billan och Palona, och så fick Ebba och Mulle gå för sig själva.

Ebba saknar då dom andra och står mest vid grinden och tittar efter dom =(

Ledsen häst = ledsen matte ...


Idag är det lite regn i luften och då vill E ha täcke på Palona, mao inget bra läge att släppa in en täckesmarodör i hagen !

Jag gillar inte när det blir bekymmer i hagen - jag vill att det ska vara lugnt, och hoppas Kiwa kommer hem snart så vi kan återgå till det normala !

Visst skulle jag kunna släppa in Ebba och Mulle i samma hage och ha alla ihop, men då är jag orolig att det blir lite för mkt gräs för både Mulle och Ebba.

Mulle = gammal, tjock ponny = fångrisk, och Ebba är lite känslig för snabba foderbyten så dom behöver få långsam invänjning på gräs.


Ah, kanske är det bara jag som är en hönsmamma och funderar lite för mycket, men det är inte så lätt att låta bli. Suck.


Bild på Billan och Vincent från sept 09


  




 
 
ylle

ylle

29 april 2010 07:55

jag förstår Dej då helt och fullt när Du grubblar över hästarna och hur de mår... jag har ju knappt tänkt på nåt annat de sista åren ha ha (ihåligt skratt där).. vi är nog många som är "pjoltor" och det ska vi vara stolta över!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Sarah

Sarah

29 april 2010 08:36

En JÄTTE dum fråga men varför täcken?? Jag är så ovan med det så har aldrig riktigt förstått det på en häst. Tänkt du som KAN (jag är ju inte alls insatt och bara sett min väns hästar som mer eller mindre aldrig har täcken på sig)??!! Jätte fin bild!! Hstarna här vil vara ute dygnet om nu så igår var dom inne och åt lite för ena hästen behöver lite extra och när jag tog ut dm igen så rullade han sig och hade sig, tyckte det var jätte mysigt! Haha.. Ha det gott!!

http://sarahsecret.bloggplatsen.se

 
Ewa

Ewa

29 april 2010 08:46

Jag vet precis hur det är med betesproblemen...
Vår Sara har haft fång och går på fångbete (=skogshage) och Trixi kommer att bli smällfet på bara gräsbete så jag tror att hon får gå med Sara större delen av sommaren och fodras som vanligt (annars kommer jag få rida barbacka fram till jul *haha*)
Ha en fin dag!

http://saraconnemara.wordpress.com

 
sofia

sofia

29 april 2010 08:53

Härlig bild dom ser så fria ut=)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

29 april 2010 09:51

Ylle : tack, ibland känner jag mig lite fjantig men det är skönt att höra att vi är fler =)

Ewa : ja, bete är ett problem ibland =(

Sofia : tack !

Sarah : om du rider din häst intensivt under vinterhalvåret så är det oftast bäst för hästen att klippas, annars blir den genomsvett - tar lång tid att torka och hästen blir kall av att gå ut svettig. När du då klipper måste du ersätta vinterpälsen med täcke.
Inte så snällt mot hästen heller att gå hårda pass iförd en rejäl varm päls.
Frampå våren kan du inte bara kasta av täcket plötsligt när dom är vana vid det, du vill inte att hästen ska bli kall om rygg och länd där dom är känsliga för kyla och kan ta skada.
Hästar med ryggproblem behöver täcken för att hålla ryggen varm för att inte få problem.
Täcken tjänar även som lerskydd under våren - våt och lerig häst = ingen ridning om du har ont om tid.
Sommartid har du exemtäcken för hästar som får problem med insekter speciellt knott och blir riktigt, riktigt dåliga om man inte skyddar dom.

Jag antar att din vän inte tränar/tävlar sin häst intensivt, eller har en häst med ryggproblem och därför inte har behov av att klippa ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Sarah

Sarah

29 april 2010 13:55

Ahh tack,nu förstår jag helt. Det är som med hundar alltså, om man tränar mkt med dom med mera och dom får gå in och ur en kall bil. Mellan passen får dom då ha täcke för att inte skada sig själv.
Näe hon har sin/sina (ena är hennes syster) mest som sällskap så inte alls samma. Om dom rids så är det inte hårt utan mest skritt och kanske lite trav galopp men inte alls som du rider dina! Jag förklarade det för Totte med då han tycker hästar livsfarliga och referera till dina skador du fått typ. Men vi rider på två olika stt,när jag sitter upp är det mera för att det är kul och för att komma igång med ridandet igen då jag inte ridit på så många år och för att hstarna inte rids så ofta så inte snllt att då direkt köra hårt med dom. Medans du rider dom på ett mera "proffisionellt" sätt och mera dressyr med mera. Plus att dina hästar är så unga, Rival som jag rider är mellan 17-20 år så han varit med ett tag :) Så även där blir det skillnad fast han ibland vill göra lite dumheter mellanåt :)

http://sarahsecret.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

29 april 2010 17:00

Ett mycket pedagogiskt svar där om täcken, Stina! På pricken tycker jag!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

29 april 2010 18:57

varit med om de mest horribla hopsläpp ett fåtal gånger under mina många år som hästägare. även om 95 procent har gått bra så har 5 varit otroligt vidrigt hemska med skador och en massa som följd, så jag har oerhörd respekt för både byte av hagar och hopsläpp med nya individer. Jag försöker hålla det till ett minimum. vi har bra förhållanden där jag stått senaste åren, STORA vinter och sommarhagar, så man behöver växla sällan, samt stabila inneboende så låg omsättning på hästar.
jag vet att jag är väldigt försiktig, men jag hade hatat att släppa ihop bara för ngn vecka med en ny häst, hade nog aldrig gjort det. släpper jag ihop är det för att jag vet att det är långvarigt och därmed värt riskerna för det går oftast bra och sen ska läget vara permanent länge. samma med byte av hagar, försöker att inte göra för mycket flyttningar då det blir oroligt i hagen med rejs och skador som risk som föjd. släpper jag gör jag allt för att eliminera att göra situationen mer uppschasad än den behöver vara. låter ofta hästen bekanta sig med hagen via promenad/handbetning några dagar innan, samt släpper hästarna i långa intervaller om det är fler hästar som ska byta hage brevid varandra samtidigt. bäst funkar det att släppa ut i ordinarie hagar som vanligt på morgonen, och sen ngngång mitt på dan, byta successivt till tex sommarhagarna eller annan hage.

rapport från miss försiktig : )

 
Stina

Stina

29 april 2010 21:27

Sarah : ridning ÄR en farlig sport, och hästar är stora djur med utpräglad flyktinstinkt.
Fast det är ändå farligare att köra/åka bil eller vistas ute i trafiken ... antar att Totte inte har några problem med det *s*
Om jag tänker på alla timmar jag tillbringat på hästryggen eller omkring hästar tycker jag nog att skadestatistiken är enormt liten =)

Ylle : tack =)

Helena : oj, ja det var försiktigt !
Våra hästar ( mina och stallkamratens ) har gått ihop i omgångar så dom känner varandra rätt bra + att dom har kontakt med varandra i stallet så jag är inte så där överdrivet orolig !
Däremot gillar jag inte riktigt att flytta om dom hela tiden och dela på flocken, men det är klart jag måste hjäpa till och se till att hennes häst har sällskap tycker jag.
Kanske är jag lite oförsiktig då jag aldrig råkat ut för några skador vid ihopsläpp, men visst kan det bli riktigt otäckt.
Det är alltid lite nervöst, men lika försiktig som dig är jag långt ifrån !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

30 april 2010 08:07

Känner som du, är också väldigt försiktig med ihopsläpp av hästar och speciellt nya. Aldrig med nya för en kortare tid osv. Har varit med om för många "dåliga" ihopsläpp...
Har också täcke på min men hon har inte ridits på ett tag, men hon är van att ha täcke och är väldigt frusen av sig. (och ev en larvig matte...) så hon är täckad trots ingen ridning, dock inget täcke nu!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

30 april 2010 08:36

Ann : lite larvig som matte ska man nog vara tycker jag, det hör till *s*

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

30 april 2010 11:24

Förstår att du grubblar. Vill också att det skall vara lugnt och fridfullt i flocken. Hade smått ångest förra året när de delade upp hästarna mellan ston och valacker samt att stona fick en ny hagkompis som inte gillade Vilda, vilket var ömsesidigt. De accepterade varandra till sist, men jag tror att hennes hälta i somras kan ha varit resultatet av en spark från denna andra dam. Sånt händer, men mest oroade jag mig över att Vilda ofta stod ensam i ett hörn i början på sommaren. Men hon är litet egen med och kan gärna göra saker för sig själv. Förstår din oro och ditt grubblande, men det brukar ju rätta till sig efter en tid. Därför gillar jag inte heller när det blir frekventa flyttar av hästar. Det måste få vara lugn och ro i flocken.

Har nu litet ågren över att flytta henne hem igen, men det blir nog bra det med:)

Hoppas det lugnar sig i hagarna, inte lätt att få alla rätt alltid.

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Disco Dancer

Disco Dancer

1 maj 2010 16:55

För tre år sedan fick min häst benet avsparkat i hagen o fick avlivas efter två operationer. Mycket tråkigt. Men jag har ändå valt att fortsätta med att låta hästarna gå ihop pga att de trivs bäst med det. MEN jag kan inte låta bli att oroa mig.

http://discodancer-04.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9
10 11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards