It's my life

Direktlänk till inlägg 13 januari 2010

lymfangit ?

Av Stina - 13 januari 2010 15:55

Sjukstuga kanske man kan börja med att meddela ... Becca fick influensespruta igår och har feber och huvudvärk idag, jag roar mig med illamående, huvudvärk och feber ... sedan toppar vi det med en ev lymfangit hos Ebba !

Svullen vänster bak imorse och feber :

      


Bara att ringa veterinären som direkt kände igen mig och undrade hur det var med Vincent *s*

Vid 11 tiden dök hon upp och fick kika på en mycket rastlös Ebba som fått stå inne i väntan på vet, och vid första bästa tillfälle talade hon om för henne vad hon tyckte med en välriktad spark på låret !

Hon tillät inte henne att komma nära bakbenen alls, men det gick kalas om jag höll upp benet lite så fick vet känna och klämma bäst hon ville. Knashäst !


Hon är svullen från hasen och neråt, mest runt kotan, men inte typiskt lymfangitsvullen. Inga nya eller infekterade sår ... 2 små gamla som är läkta sedan länge. 2 gradigt halt och feber.

Vet trodde på en lymfangit i tidigt skede och ordinerade Finadyne samt spritomslag ett par nätter.

Vi ska ha telefonkontakt på fredag morgon för att se om det blivit bättre eller om vi behöver sätta in penicillin.


Det är då konstigt ... jag har hållt på med hästar i många år och har tills för några månader sedan aldrig haft en häst med lymfangit, nu har jag haft 2 stycken på kort tid ! ?


 
 
Natalie

Natalie

13 januari 2010 18:32

Så där är det ibland. Jag har haft egna hästar i många år och hade aldrig en hovböld men de senaste året har de dykt upp titt som tätt på helt olika hästar som går i helt olika hagar. För mig är det ett mysterium.

http://colina.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Helena

13 januari 2010 19:32

Trist att du råkat på detta! Jag har bara haft lymfangit en gång genom alla år, på EN häst - min nuvarande, det var för 5 år sen och kom av ett mini stick sår, och fort gick det - dagen efter var det i full gång. Blev lång penicillin kur men det gick till sig. dock är benet en aning tjockare sen dess, inte synligt för ögat men för den vana handen som känner hästen, - gick aldrig tillbaks. Har dock aldrig haft problem av det, men otäck åkomma är det.

 
Stina

Stina

13 januari 2010 19:50

Natalie : ett mysterium är vad det är ... hur kan en åkomma "anfalla" i flock .. ?

Helena : visst är det otäckt !! Märker hästen av nåt att benet är lite svullet eller fungerar den till 100 % ?
Vincent är lite svullen ibland när han stått inne över natt i det ben han hade sin lymfangit i =(

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Emelie Persson

Emelie Persson

13 januari 2010 22:02

Oftast känner de inte av lymfangiten i framtiden om det inte blir kroniskt. Hästar som en gång haft lymfangit brukar vara mer känsliga för att få det igen då bakterien inte "dör" ut som de så fint heter.
Esso behandlades flera gånger om för sitt ena bakben som strulade med lymfangit - trots att veterinären inte hittade några påtagliga sticksår eller andra åkommor så svullnade de upp.. Ett tag trodde vi det var fodret men tydligen är de ovanligt att bara ett ben svullnar upp samt att om det vore fodret skulle hästens svullnad försvinna vid motion.

Frida som jag har som veterinär rekommenderade att ta prover på esso då när han va som värst för att se om de kunde bero på någon bacill han inte blev av med. Hon tyckte de va galenskap att behandla med penicillin hela tiden då han tillslut skulle bli resistent.

Mitt råd till dig är att köpa Hibiscrub på apoteket (ett schampo) som jag blev ordinerad av veterinären att köpa. Det liknar lite hexocil i sitt utförande men är inte lika "extremt" eller vad man ska kalla det. Massera in hibiscruben och låt de sitta kvar - upprepa 3 dar och inkludera spritbandage 2-3 nätter.

Kan lika gärna slänga in ett bra tips på en salva du kan be att få - Streptocillin och socatil. Supersalvor för sår som innehåller *lite* penicillin och som man kan smeta på innan de bryter ut! Ja hade de på hingsten i somras när han skada sig och ja behövde aldrig tillkalla veterinär för att ja va ute i tid! ;)
Lite tips iallafall :)

Btw - hon ser ut att ha växt rätt redigt ;) Kul att se! Trivs du fortfarande med henne då? Hur går de med passet?

Kramisar från gamla matte och brors-syster ;)

http://www.absolutpersson.blogg.se

 
ylle

ylle

14 januari 2010 06:17

Foderrelaterat?
Vilken otroligt jobbig vinter Du har med alla åkommor! Ska det inte lugna ner sig snart? Eller är det meningen att DU ska försörja veterinären? Säg åt Dina hästar på skarpen nu!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

14 januari 2010 06:19

Tack för tips Emelie, alltid bra att få nya tips och förslag.
Hon växer så det knakar lilla trollet och ja, jag är lika förälskad i henne ännu !
Tyvärr har det strulat med passet =( Fick aldrig kopia på pappas stam av uppfödaren och naturligtsvis vart det strul direkt !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

14 januari 2010 06:48

Ylle : tanken har slagit mig. Har kollat med andra som köper samma hösilage som jag gör, och ingen annan har problem av något slag.
Jag har analys och uträknade foderstater åt alla hästar, ger inte mycket kraftfoder så boven borde inte vara där heller.
Frågan är om jag kan ha någon elak bakterie i omlopp ??

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

14 januari 2010 12:24

inga känningar eller besvär för hästens del, tack och lov!

lite pekpinne mot emelies tips om penicillin salva: man ska vara oerhört restrektiv med såna, veterinärerna brukar inte skriva ut nuförtiden lika lättvindigt av samma anledning. lätt att utveckla resistens om man duttar på i tid och otid, och det gör man lätt om man har det hemma : )

 
Stina

Stina

14 januari 2010 12:43

Helena : skönt ! =) Jo, man ska nog vara försiktig med att överanvända penicillin överhuvudtaget !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Anna

14 januari 2010 15:12

Trist när uppfödarna inte tar sitt ansvar ... till att börja med är det väl uppfödarens jobb att se till att hästen är registrerad och har pass INNAN försäljning ?

 
Stina

Stina

14 januari 2010 15:49

Anna : Nu köpte inte jag Ebba direkt av uppfödaren, så egentligen har hon väl inget direkt ansvar mot mig.
Emelie som ägde henne innan mig köpte med vetskapen att registrering ej var gjord, vilket sedan även jag gjorde.
Ebba kommer att få sitt pass i arab, det är redan klart. Strulet handlar om att jag vill ha med hela hennes stamtavla från pappas sida. Inget livsviktigt men

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Emelie Persson

Emelie Persson

14 januari 2010 16:50

Till helena: Absolut ska man ta det varsamt med salvorna - förhoppningsvist har ägarna huvudet med sig och vet när de kan behövas eller inte.. Men som sagt - de är en dundersalva att ha hemma och Socatil framförallt används mycket inom muggstadiet (dock kör jag hibiscrub och veredus salva där).. Men som sagt, de är ju ägaren som får ta den risken.

http://www.absolutpersson.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards