It's my life

Direktlänk till inlägg 22 juni 2010

Trevlig em/kväll

Av Stina - 22 juni 2010 19:59

Framåt em gav jag mig iväg till Annelis stall för att kolla in hur en pessoasele fungerar.

Jag hade en massa frågor, mer eller mindre korkade *s* och Anneli ändrade om inspänningar några ggr så jag fick se hur det påverkade formen.

Mycket intressant !

Träffade en tjej jag delade samma stall som i slutet av 80 talet som jag diskuterade pessoaselen och massa annat med.

Alla var positiva till den och jag funderar vidare på om det kan vara nåt för mig och mina hästar.

Här har vi Annelis fina halvblodssto Sollan under arbete i selen :


  


Jag fick oxå nöjet att hälsa på 2 alldeles bedårande små föl och träffa min arbetskamrat H och hennes lilla häst.

Ja, så liten är han nu inte  - 187 cm halvblod. Jag lovar - det är stort det !!

Fick erbjudande om att rida en sväng men jag avstod ... jag är höjdrädd !!!




 
 
Ingen bild

Helena

22 juni 2010 20:16

Det finns ju som sagt delade meningar om pessoa selen, jag tycker framför allt inte att den hör hemma på unghästar, utan isåfall en trygg,rutinerad häst som redan är införstådd med arbete och ganska tillfreds att bli inramad på det sätt som pessoan innebär. de blir ju minst sagt VÄLDIGT instängda i den selen. Många hästar klarar det inte utan får panik.

Jag tycker personligen den är block och talja. varje gång hästen rör sig får den ett ryck i munnen - såvida den inte viker in bakdelen allt den kan och drar in huvudet. Ser inte så stor skillnad mellan denna och den omtalade frieserselen - det är samma princip.

Jag lägger mig inte i huruvida en del tycker det funkar på deras hästar, men som sagt, själv skulle jag aldrig använda den, då jag inte tycker att trycket den skapar, bäddar för en särskilt fri häst som arbetar för att den är harmonisk,utan för att den inte har ngt annat val.

 
Ingen bild

Helena

22 juni 2010 20:19

Tillägg: Nu är ju bilder ögonblicks bilder, så inte att döma endast av en enda bild. Men hästen på bilden har inte ryggen med sig ett enda dugg, den går med sänkt rygg och har inte kommit upp med manken alls. Den viker bara in huvudet och halsen. Jag menar inte detta alls som ngn kritik, men jag känner mig ändå tvungen att faktiskt påpeka detta, då jag tycker folk alltför ofta, särskilt med pessoan, stirrar sig blinda på att hästen travar runt där så ödmjukt och fint och böjer på huvdet och halsen.

 
Stina

Stina

22 juni 2010 21:25


Helena : Jag har inte bestämmt mig ännu för vad jag tycker. Att ha sett den användas IRL en gång på en häst är inte nog för att kunna bedöma anser jag.
Jag ska läsa på lite mer och fördjupa mig i båda sidor, både för och emot selen och så får vi se vad jag beslutar mig för.

Jag uppskattar iaf som jag sagt tidigare dina åsikter, även dom negativa ;)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Anneli

22 juni 2010 21:31

Helena: Tänkte först inte kommentera ditt inlägg,men kunnde inte låta bli:-) Hur länge har du haft häst och vad??Pessoaselen "rycker"inte i munnen!!Hästen kommer till jobb här vilket hon ej gör vid vanlig longering.Inte ryggen med sig o sänkt rygg??? Hon ser ut så här:-)) Inte kommit upp med manken? Fin häst har jag som funkar bra på pessoan,men sen ska man inte använda den varje dag;-))

 
Stina

Stina

22 juni 2010 21:46

Helena : Det jag såg idag var en häst som var helt bekväm i sin sele och som jobbade på bra och aktiverade sina bakben.
Det var vad jag såg.
Kanske inte den bästa bilden uppe här i bloggen, och kanske är jag inte tillräckligt erfaren men jag tyckte nog hästen jobbade på fint .

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

22 juni 2010 21:47

nej inlägget var inte avsett att ge mig in i ngn debatt ang. just din häst. men när "alla" uttalar sig att pessoa selen är fantastisk och får alla hästar att arbeta och gå i en bra form så måste jag uttala mig.
Jag har haft hästar i 35 år och tävlat dressyr i många år. Rider för närvarande en häst som går LA.
jo den rycker i munnen. varje gång ett bakben rör sig, blir det ett tryck som påverkar framme i munnen på hästen. selens mittdel och hur tömsättningen är gjord, orsakar detta ofelbart. tillskillnad från en hand, som åtminstånde kan följa med i rörelsen framåt, om det är en avvägd hand, detta sker inte i pessoa selen.
hästen ser inte ut så i ryggen oavsett exteriör, om den höjer ryggen och kommer upp ur manken. sorry. som sagt, inte alls ute efter att kritisera just din häst eller vad du väljer att arbeta den i, hästen är jättefin i sig själv. men jag måste faktiskt uttala mig om just formen det jag ser på bilden, för att nyansera antaganden att pessoa selen är fantastisk för att alla hästar jobbar i en bra form i den.

 
Ingen bild

Helena

22 juni 2010 21:52

tittar du på rygglinjen på hästen och hur den vinklar sitt bäcken så ser du att rygglinjen är bruten. den kommer inte igenom ryggen ö.h.t

att den är avslappnad och travar på fint är en sak i sig. ej relaterat tillen nödvändigtvis bra form, även om man lätt drar likhets tecken mellan de tu.

 
Ingen bild

Anneli

22 juni 2010 22:02

Alla får ha sina egna åsikter:-)) Jag har också ridit i 35 år...Som sagt selen kanske inte går på alla hästar,men min går kanonbra i den!!! ;-)

 
Ingen bild

Helena

22 juni 2010 22:07

ja bloggen är inte avsedd för att vi ska tjafsa runt det är jag övertygad om. Har sagt min åsikt och behåller den. Hästen är jättefin i sig själv som sagt, det är arbetet som pessoa selen anses åstadkomma som jag starkt ifrågasätter utifrån det jag sett och ser här också.
Lite nyfiken: hur anser du att hon är uppe med rygg och manke på bilden?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards