It's my life

Direktlänk till inlägg 22 juni 2010

Intressant

Av Stina - 22 juni 2010 22:15

Diskussionerna under senaste inlägget tycker jag är intressant, mycket intressant.

När arbetar hästen med ryggen eller inte ?

Alldeles ärliga kommentarer önskas över dessa ögonblicksbilder och ev motiveringar är mer än välkomna :


1.


  


2.


 


3.


       


  

 
 
Ingen bild

Helena

23 juni 2010 11:27

Jag såg framför mig igårkväll när diskussionerna tog fart, hur Stina satt och godkände inlägg som rasade in på löpande band : )


Lite kort ang. dina bilder, väldigt kortfattat och utifrån det man kan se av bara en enstaka bild. Bild 1 är trevlig, hästen har höjt ländryggen och börjar söka sig framåt över rygg och nacke. Bild 2: hon är spänd i överlinjen och nacken. Bild 3: Han är fint höjd i ländryggen och i en form som vi ju brukar kalla lång och låg, dvs det är egentligen ingen arbetsform men ett bra läge för att sen påbörja "arbete" då han är avslappnad över ryggen.

För att kommentera din konkreta fråga, när arbetar hästen med ryggen eller inte och vad är en god arbetsform:

Målet i ridning/ändamålsenligt arbete, är ju att förflytta tyngdpunkten bakåt så att hästen återigen tar mer vikt med bakdelen istället för att bli framtung. Det gör hästen genom att vinkla bäckenet, varpå magmusklerna spänns och ryggen och nacken höjs. Man kan jämföra med en pilbåge.
För att kunna säga att en häst är samlad eller bär sig, så är det vissa element som bör ingå
• Avslappning
• Sökning framåt-nedåt (inte samma sak som lång och låg)
• Vinkling av bäckenet som försätter bakbenen mer in mot tyngdpunkten
• Ryggsving
• Uppresning av bröstbenet
• Bogfrihet
• Balans inom ramen

Avslappning är en förutsättning för följsamhet för hjälperna. En häst som har en avslappnad överlinje "tappar" huvudet och nosen hamnar strax framför lod. Avslappning kan inte uppnås genom att flytta in nosen, utan uppnås genom ridning/arbete bakifrån och framåt.

Sökning framåt-nedåt innebär att hästens nos hela tiden strävar framåt-nedåt. Om man länger tygeln så sträcker hästen ut halsen. Om hästen söker framåt-nedåt på ett korrekt vis så är under halvan av halsen helt avslappnad och dallrig. (Tack vare att långa ligamentet i ryggen sträcks och drar upp halskotpelaren, lyfter trunken och möjliggör en bärande rygg)

Bakbenens underträdelse till tyngdpunkten, genom vinkling av bäckenet är en förutsättning för att hästen som söker framåt-nedåt inte ska bli tung på bogarna.

Ryggsvinget: Det är en jättestor missuppfattning att det skulle vara bakbenet som skall svinga utan det handlar om bakbenens rörelser om de fortplantar sig över ryggen så får de den att svinga.

Bakben som bara trampar långt in under är ett tecken på att hästen inte vinklar bäckenet bak för när den gör det så kommer den flytta knäet framåt och det blir mera böj, och då kan man inte ta lika långa steg. Ofta, lika felaktigt - refererar man till ryggen som EN enhet då den i själva verket består av två: bröstrygg och länd

Ryggen fungerar som lyftkran - men då måste bak kärran vara i balans först . Är den inte det, utan det är framdelen som viks in, finns ingen möjlighet att höja någon rygg ö.h.t, och dörren till att arbeta korrekt stängs.

Ofta definierar man bärighet som bakben som svingar in mot hästens mittpunkt. Men återigen – långa steg in under magen är fel. När hästen vinklar bäckenet, däremot, så ”sätter den sig”, vilket leder till kortare steg, men hästen belastar då benen under kroppsmassan helt korrekt. Ju mer samling, desto kortare steg, och med den kommer den förändrade hållningen hos hästen med en kompaktare hållning hos hästen i form av en mer hopsatt underlinje, i samarbete med en isometriskt arbetande ryggmuskel. Detta kombinerat, flyttar tyngdpunkten i kroppen. Ändras hållningen förflyttas tyngdpunkten = biomekanik.
Hästen rör sig bärigt enligt beskrivningarna ovan först när man ändrat dess hållning så att den kan hålla bak och mer still sin tyngdpunkt = vetenskap = idrottsfysiologi.

Här finns en bra länk för den som är intresserad. Det jag tycker är viktigast i den artikeln är påpekandet av missuppfattningen att ryggen ARBETAR när man jobbar hästen lång och låg. Det som i själva verket händer är att ryggen slappnar AV. Det är viktigt att vara medveten om skillnaden för att man skall kunna arbeta hästen och bedöma vilken typ av ”jobb” man vill åstadkomma/utföra vid olika tillfällen och vad man vill uppnå via det.

http://www.alltomhastar.se/artiklar/hastfakta/debatten-om-dressyrhastens-form-vad-handlar-den-om-egentligen/

Nu blev det långt, så jag avslutar här : )

 
Stina

Stina

23 juni 2010 14:21

TACK Helena !
Jätteintressant och en stor KRAM för att du tog dig tid att förklara !

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ewa

Ewa

23 juni 2010 21:26

MYCKET intressant! Tackar och bockar!

http://saraconnemara.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards