It's my life

Direktlänk till inlägg 16 januari 2011

Lite fix

Av Stina - 16 januari 2011 09:00

i stallet blev det som sagt igår.

Vi satte dit hasplar på ytterdörren och dörren till halmförrådet så dom kan hållas öppna utan att man riskerar att få dom på sig vid blåst.

Alla inackorderingar fick dit låsmöjligheter på sina garderober och så kopplade vi in tvättmaskinen som inte riktigt vill göra som jag vill.

Ska ge mig på den idag igen och se om jag får den att jobba med mig och inte mot mig =)


Bara lite sånt här småfix går på flera hundra kronor. Det är nåt jag tror att många inte tänker på när dom betalar sin stallplats och tycker det är dyrt.

Vi har investerat en himla massa pengar redan i stallet och jag har massor av mera planer och saker jag vill ordna innan jag är nöjd.


Man blir inte precis rik på att ha några inackorderingar vilket många tycks få för sig och jag hoppas att mina inackorderingar uppskattar det jobb vi faktiskt lägger ner hela tiden !!

I gamla stallet fick jag som hyresgäst sköta allt sånt här sjäv : laga staket, laga stall, ta hem foder och spån, skotta snö och sanda osv osv.

Jag stod själv för garderob, sadelhängare, krokar, vattenhinkar osv.

Sätter jag mig ner och räknar så betalade jag mycket mer för en häst inkl strö och hö i gamla stallet än vad mina inackorderingar betalar hos mig.

Och då fick jag göra allt jobb själv och ingen paddock fanns att tillgå.


Jag har svårt att förstå att så få inser vilket jobb det innebär att driva ett stall och att man faktiskt i slutänden inte tjänar speciellt många kronor !

Dom flesta vill ha fullservice på en lyxig anläggning och helst inte betala nåt alls, jag undrar om dom själva skulle kunna tänka sig att driva ett stall på dom premisserna ??


När jag ändå är igång och är lite gnällig så undrar jag oxå över alla dessa som stallar upp sin häst i ett kollektivstall där det förutsätts att alla hjälps åt med in/utsläpp samt fodringar och sedan inte kan tänka sig att ta de pass som vederbörande faktiskt har åtagit sig genom att stalla upp sin häst i ett sånt stall ?

Man kan inte ta några mornar i veckorna eftersom man jobbar och man vill inte ha några på helgerna för då vill man sova ut ...


Nu pratar jag inte om mitt nuvarande stall, även om jag ser tendenserna att morgonpassen oftast är tomma och svåra att få till även hos oss !


Ebba september 10

  


 
 
Anne-Lie

Anne-Lie

16 januari 2011 10:53

Det är tillåtet att gnälla över sådana saker!

Jag tror att de flesta som inte har eller haft eget förstår vad det innebär. Det är ju alltid enklare när "någonannan" fixar saker!

Lycka till! :)

http://monzan.bloggplatsen.se

Stina

16 januari 2011 11:41

Tackar =)

 
sofia

sofia

16 januari 2011 12:16

Hundralapparna/tusenlapparna går fort som du säger när man ska köpa det där lilla "extra" det som också gör pricken över i:et.

Man "glömmer" ju inte att köpa stängselstolp....men såna där "småsaker" glöms lätt bort.

Morgonpassen *harkel, host....* ja där kan jag inte skriva så mkt T tar dom flesta morgonpass då jag är väääääldigt seeeeeg då jag ska på jobbet o jag ska duscha, sminka osv då jag ska jobba borta OCH när jag är ledig är jag JÄTTEmorgontrött. Han är inte morgontrött men väl kvällstrött.

MEN jag gör andra saker som han är förskonad emot. Men OM nu inte folk vill ha morgonpass kan dom inte få "köpa sig fri" med dyrare stallhyra då?? Kan det inte vara värt 400-500spänn om man nu vill sova?

För man måste ju räkna med att LYX KOSTAR!! Så det ska inte gnällas över ökad stallhyra om man vill slippa jourer, morgonpass osv....

Men jisses vad jag skriver, var ju inte meningen att det skulle bli en roman ;)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

Stina

16 januari 2011 15:14

Klart att man kan köpa sig fri från vissa pass om man önskar men då borde man kolla om den möjligheten finns innan man står i stallet.
Det kan ju vara så att dom andra inte vill ta alla pass trots betalning så man måste ju kolla sånt innan !

 
sofia

sofia

16 januari 2011 16:07

Absolut bör/ska dom kolla sånt innan;)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

16 januari 2011 18:56

du, jag förstår precis vad du pratar om.... tror inte många inser hur mycket fix och don och tid och pengar som det går åt att erbjuda service i stall och se till att det funkar..... Otack är väldens lön, är nog ett sant ordspråk när det gäller detta, milt talat!

ang. stallpass osv i kollektiv så skulle jag bli oxtokig om jag var du. Vi har varit supernoga med när vi rekryterat in/antagit inackorderingar att de kan ta SAMTLIGA pass som finns, dvs att det inte finns restriktioner gällande arbetstider, skola osv när det gäller sånt. Tror det är viktigt att vara tydlig med detta från scratch, för faktumet kvarstår att vissa kommer alltid att åka snålskjuts på andra i annat fall eller om tillfälle ges....
ett tips, om det blir riktigt avigt ang. stallpassen är att säga ifrån att då får ni dela upp dem lika sinsemellan, dvs man ska ta minst en morgon i veckan etc, eller hur ni nu har det med antalet turer/pass. Då kan man lösa det till viss del! Har ni en lista som folk bara fyller i vilka pass de kan, eller kör ni stallmöten och gör upp turerna gemensamt? Jag rekommenderar det senare, så gör vi och då kan inte folk vara lata på samma sätt : )

Stina

16 januari 2011 19:11

Vi kör på tavla en vecka i taget. Hittills har vi löst varje vecka men det är alltid lite krångel med något morgonpass och jag har dom flesta av dom.
Det gör mig inte så mkt att ha mornar men skulle va skönt att få sova nångång.
Börjar jag jobba 7 och ska få iväg alla barn så är det mindre kul ofcourse att stiga upp och ta ut hästar kl 5

 
Ingen bild

Helena

16 januari 2011 19:53

tror du inte det skulle vara bättre för alla att ha lite mera framförhållning och ha passen planerade lite tidigare i förväg? annars är folk uppbokade och hittar på annat osv, vi gör upp månadsvis och sen vet man precis vad man har den månaden och kan planera runt det.... borde bli lugnare också och inte behöva oroa sig för hur passen ska gå ihop inför varje ny vecka? bara en tanke..... I min erf. av kollektivstall funkar det bättre, har man en lista på väggen tar folk det bekvämaste och lämnar övrigt åt den som är sist att skriva upp sig på listan..... typ morgnar och lördagkvällar.....

Stina

16 januari 2011 20:15

Mycket möjligt.
Problemet är väl att jag själv har svårt att planera en hel månad i förväg och tänker att det måste bli en massa ändringar då från alla håll när man får förhinder ??
Jisses, bara tanken på att planera in en månad framöver får mig att känna mig stressad *S*

 
Ingen bild

Helena

16 januari 2011 20:51

haha, jag är helt tvärtom, skulle få superproblem om vi bara hade veckovis : )

vi har regeln att om man vill byta pass så gör man det, men det är ens eget ansvar att se till att bytet blir gjort. Brukar aldrig vara ngra som helst problem! Vi har ett fåtal som byter hej vilt hela tiden och andra i princip aldrig.

Stina

16 januari 2011 21:20

Ok, Jag ska ta och ställa frågan till de övriga om vad de tycker ... kanske 2 veckor i taget i vilket fall ?

 
Ingen bild

Helena

16 januari 2011 20:53

glömde: hur många pass/månad blir det för dig med 4 hästar? och hur många för övriga per häst? bara för att få en bild av det hela.....

Stina

16 januari 2011 21:21

5 pass per häst och vecka så jag har 20 pass i veckan och en sådär 80 pass i månaden då.

 
Ingen bild

Helena

16 januari 2011 21:46

Åh helvete.Jösses i havet.
vi har ju klippt våra pass så tillvida att vi har 2 pass per dag som grund. samma person som morgonfodrar släpper ut = ett pass. samt samma som släpper in kvällsfodrar = ett pass.
vi gör varianter på det hela, tar man ett insläpp men inte kan kvälla räknas det som ett halvt pass.

funkar suveränt. vi ger 1 kg hö inne, sen får de blandat hö och halm i foderbyttor ute, som räcker halva dagen. så vi har kapat ett antal pass på det sättet, tidigare hade vi 4 pass om dagen, morgon,utsläpp, insläpp och kväll var egna pass.blev ohållbart i fråga om antal pass.
vi är 7 st i stallet och har alltså ca 9 pass i månaden vardera. SÅ skönt.

Stina

17 januari 2011 05:57

Alla vill att hästarna ska få äta inne på mornarna så det är en väntetid på 1 till 1,5 timme innan alla ätit sin frukost.
Fångponny och unghäst har så olika behov så jag känner att det är svårt att fodra i hagen ?

Intag sker vid 17 och kvällsfodring kl 21 ... är det inte lite trist att ha dom ihopslagna ?

9 pass i månaden ... *s* så lyxigt det lät =)

 
Ann

Ann

16 januari 2011 22:04

Vet precis vad du menar... själv hade jag nästan alltid alla morgonpass, lunch pass och ofta även de andra passen...
du vet... är du ändå där...
Men nu har jag alla passen själv ;) men har ordnat det så att hö har de på storbal ute så det är egentligen bara morgon och kväll nu!

Men hur många pass per dag har ni?
4?

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Stina

17 januari 2011 05:52

5 pass per dag : Morgonfodring, utsläpp, lunch, intag och kväll.

 
Ingen bild

Helena

17 januari 2011 15:54

vi tar in mellan 16-17 så det är max 3 timmar innan kväll för vi fodrar tidigast 19.00 för hästarna står på halm. vi har regeln att sist i stallet ändå tar kvällen oavsett vem som egentligen har passet. detta gör att hälften av gångerna minst så slipper man vara kvar till kvällen om man är klar tidigare. smidigt!

inne på morgonen äter våra 1 kg hö som sagt, och sen har vi hö/halm till dem ute. förstår att det är svårt med en ungponny och en fånghäst kombinerat, fast ponnyn skulle väl kunna få utestlutande halm som mat i hagen tex?

Stina

17 januari 2011 20:28

Visst kan han det men inte om en del av frukosten serveras i hagen.
Det blir för mkt mat för honom och för lite för unghästen så därför vill jag att var och en äter i sin box och så serverar vi bara en mindre mängd hö mitt på dagen i hagarna.

Då är jag med om kvällsfodring, att sist kvar fodrar. Vettigt !!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards